Νομική διαδικασία εναντίον των οίκων Κρίστις και Σόθμπις

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2002 15:44

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως ξεκινά τη νομική διαδικασία εναντίον των δύο μεγαλύτερων στον κόσμο οίκων δημοπρασιών έργων τέχνης, των Κρίστις και Σόθμπις, για συνεννόηση με στόχο τον έλεγχο των τιμών.

Οι δύο εταιρείες φέρονται να παραβίασαν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί ανταγωνισμού συνεννοούμενες, για να καθορίσουν το ύψος των προμηθειών, καθώς και άλλες εμπορικές μεταβλητές, όπως τις προκαταβολές που πληρώνουν στους πωλητές, τις εγγυήσεις για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας και τους όρους πληρωμής, ανακοίνωσε η Επιτροπή.

Οι πράξεις αυτές ανάγονται στο 1993 και στις αρχές του 2000. Στη συνέχεια, «φαίνεται ότι ανέκτησαν την ελευθερία τους να καθορίζουν τις τιμές».

Η Επιτροπή επισήμανε πως η σημερινή της ανακοίνωση είναι ένα διαδικαστικό βήμα το οποίο δεν προκαταλαμβάνει την έκβαση της υπόθεσης, επειδή τα μέρη έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν.

Η Επιτροπή διευκρίνισε πως άρχισε την έρευνά της τον Ιανουάριο του 2000, όταν ο οίκος Κρίστις πλησίασε τόσο την Επιτροπή όσο και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δίνοντάς τους στοιχεία για ένα καρτέλ ανάμεσα στον ίδιο και τον οίκο Σόθμπις. Τότε ο οίκος Κρίστις είχε ζητήσει από την Επιτροπή και από το αμερικανικό υπουργείο να αντιμετωπισθεί με επιείκια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα