Με επίκεντρο το επιτόκιο οι διαπραγματεύσεις για το PSI

Νέα συνάντηση με Τσαρλς Νταλάρα
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 15:35
UPD:23:22

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη το σχήμα του PSI να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές της για το πρόγραμμα περικοπής του χρέους, το PSI, δήλωσαν την Πέμπτη τρεις πηγές με γνώση των συνομιλιών, διευκρινίζοντας όμως ότι απαιτείται ακόμα σημαντική πρόοδος για να επιτευχθεί οριστική συμφωνία.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι ιδιώτες απέρριψαν την Τετάρτη κοινή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για επιτόκιο ελαφρώς υψηλότερο του 3,5% για τα νέα ομόλογα που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα παλαιά. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι επιδιώκουν κουπόνι τουλάχιστον 4%.

Αλλη πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το ύψος του κουπονιού που θα φέρουν τα νέα ομόλογα, επισημαίνοντας πάντως πως η απόσταση των δύο πλευρών για το θέμα μικραίνει. «Υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά το κουπόνι και τη ρήτρα ανάπτυξης» σημείωσε χαρακτηριστικά η πηγή διευκρινίζοντας πως «συζητείται το κουπόνι στα νέα ομόλογα να είναι κλιμακωτό: Να υπάρχει ένα για τα πρώτα 10 χρόνια και να αλλάξει μετά».

Η πηγή πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε το απόγευμα για αρκετή ώρα σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του, ενώ αμέσως συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών Τσαρλς Νταλάρα, σε μια νέα προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία. Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί για δύο ώρες την Τετάρτη χωρίς να κάνουν μετά δηλώσεις. Επρόκειτο για την πρώτη απευθείας επαφή των δύο πλευρών μετά τη διακοπή προηγούμενου γύρου συνομιλιών την περασμένη εβδομάδα. Λίγο πριν τις 20.30 πάντως έγινε γνωστό ότι την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο κ. Νταλάρα.

ΥΠΟΙΚ: Μέχρι την Παρασκευή να έχει οριστικοποιηθεί το PSI

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη το σχήμα του PSI να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή έτσι ώστε να επισημοποιηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα: «Να σας πω την αλήθεια, μέχρι αύριο το μεσημέρι πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα ... Μέχρι την Δευτέρα το μεσημέρι που θα πάω στο Eurogroup πρέπει να έχουν επισημοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η ανταλλαγή των ομολόγων θα πρέπει να έχει εθελοντικό χαρακτήρα και να εξασφαλίζει συμμετοχή 100% των ομολογιούχων. Κάλεσε ακόμα όλα τα κόμματα να στηρίξουν την κυβέρνηση στις δύσκολες διαπραγματεύσεις τόσο για το PSI, όσο και για το νέο πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ: «Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή της τελικής μάχης για το PSI και η κρίσιμη στιγμή της τελικής και οριστικής μάχης για το νέο πρόγραμμα που συνιστά και τον τρόπο διακυβέρνησης του τόπου τουλάχιστον μέχρι το 2015».

Ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή

Ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή

Συμφωνία το συντομότερο δυνατό επιθυμεί η Κομισιόν

«Δεν υπάρχει επίσημη προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που αφορούν το PSI, θα ήταν, ωστόσο, ευκταίο είναι η συμφωνία να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν. Πρόσθεσε πως ότι θα ήταν χρήσιμο οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν στις 30 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, να γνωρίζουν τη σχετική συμφωνία.

Ο κ. Αλταφάζ εξήγησε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων και η οποία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ με τη σειρά τους θα πρέπει να εκτιμήσουν το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών και τον όγκο των ομολόγων που θα ανταλλαγούν. Θα εκτιμήσουν, δηλαδή, κατά πόσο η συμφωνία συνάδει με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου («κούρεμα» ομολόγων κατά 50%).

Σε ό,τι αφορά στην αποστολή του κλιμακίου της τρόικας, που βρίσκεται στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα συζητηθούν οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα και θα γίνουν διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο στις βασικά του στοιχεία, θα αποτελεί συνέχεια του πρώτου. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η επίτευξη συμφωνίας για το PSI αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση που θα ακολουθήσει.

Εξετάζεται η ρήτρα συλλογικής δράσης

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νew York Times ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την εισαγωγή στη ελληνική νομοθεσία διάταξης για συλλογικές ρήτρες δράσης (Collective Action Clauses - CAC) oι οποίες θα επιβάλλουν την υπαγωγή του συνόλου των πιστωτών στο PSI. Ο Παπαδήμος είπε ότι εάν η Ελλάδα δεν πετύχει συμμετοχή 100% στο PSI για να μειώσει το χρέος της κατά 100 δισ. ευρώ περίπου, η χώρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να περάσει νόμο που να αναγκάζει τους ομολογιούχους να υποστούν τις προβλεπόμενες απομειώσεις.

«Είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των προσδοκιών για το βαθμό της συμμετοχής που θα επιτευχθεί», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εξαρτάται από το ποσοστό».

Υπενθυμίζεται πως σημαντική μερίδα πιστωτών είναι απρόθυμη να συμμετάσχει εθελοντικά στην ανταλλαγή, χωρίς αυξημένα επιτόκια.

Ο κ. Παπαδήμος στην ίδια συνέντευξη, καλεί τους Έλληνες πολιτικούς να ψηφίσουν υπέρ των οικονομικών μέτρων που ζητούν οι ξένοι πιστωτές της Ελλάδας, σε αντάλλαγμα της δανειακής στήριξης, τονίζοντας ότι «ιδιοτελή συμφέροντα με πολιτικές διασυνδέσεις» συνέβαλαν στο να παρεμποδιστούν οι αναγκαίες αλλαγές που είχαν ως στόχο την ανάκαμψη της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας.

ΝΥΤ: Hedge funds δεν αποκλείουν προσφυγή κατά της Ελλάδας

Πάντως, δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των New York Times φέρει ορισμένα κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds) να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας, στην περίπτωση που ψηφίσει νόμο για να επιβάλει ζημιές σε όλους τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία τέτοια προσφυγή θα αποτελέσει μία πολυετή διαδικασία χωρίς καμία εγγύηση ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα των hedge funds για πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τους. Επιπλέον, τονίζει το δημοσίευμα, μία τέτοια κίνηση δεν είναι πιθανόν να προκαλέσει συμπάθεια για τα hedge funds, τα οποία κατηγορούνται από πολλούς για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η τακτική της προσφυγής στο δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέκυψε, αναφέρουν οι NYT, στο πλαίσιο συζητήσεων που είχαν τα hedge funds με νομικούς, όταν έγινε σαφές ότι η Ελλάδα εξετάζει την ψήφιση νόμου για να αναγκάσει όλους τους ιδιώτες ομολογιούχους να αποδεχθούν ζημιές. Εξειδικευμένοι νομικοί υπονοούν ότι τα κερδοσκοπικά ταμεία μπορούν να έχουν επιχειρήματα, επειδή αν η Ελλάδα αλλάξει τους όρους των ομολόγων της, ώστε οι επενδυτές να αποπληρωθούν για μικρότερο ποσό, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων, και στην Ευρώπη, τα περιουσιακά δικαιώματα θεωρούνται ανθρώπινα δικαιώματα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι δεν επιδιώκουν αυτή τη στρατηγική όλα τα hedge funds, καθώς πρόκειται για μία πολύχρονη διαδικασία και θα έπρεπε πρώτα η υπόθεση να εκδικασθεί στην Ελλάδα πριν εξετασθεί από το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Προσθέτει, όμως, ότι ορισμένα funds που έχουν σημαντικούς πόρους ενδέχεται να θελήσουν να ακολουθήσουν μία τέτοια πορεία, καθώς παραπέμπουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής, στις οποίες τα hedge funds κέρδισαν. Ορισμένα από αυτά τα κερδοσκοπικά ταμεία έχουν συζητήσει ως εναλλακτική τακτική τη δυνατότητα να ζητήσουν μία παράπλευρη πληρωμή, όπως τη χαρακτηρίζουν, ως το αντίτιμο που πρέπει να πληρώσουν η Ελλάδα και η Ευρώπη, αν θέλουν τη συμμετοχή των funds στη συμφωνία.

Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος αν οι συζητήσεις της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους θα καταλήξουν σε συμφωνία και πρόσθεσε ότι αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι μια σειρά αιτημάτων που αλλάζουν συνεχώς.

Σύσκεψη Λ. Παπαδήμου - αρχηγών ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ

Η οριστικοποίηση του προγραμμάτος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, αλλά και οι διαβουλεύσεις με τρόικα τέθηκαν επί τάπητος και κατά τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι στο πλαίσιο της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώθηκε η πλήρης στήριξη των τριών αρχηγών στην κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του έργου της. Χαρακτήρισε τη συνάντηση «σημαντική και ουσιαστική» και επισήμανε ότι η συζήτηση διεξήχθη σε «πολύ καλό κλίμα».

Εξερχόμενος της σύσκεψης λίγο μετά τις 20.30, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ περιορίστηκε να δηλώσει από την πλευρά του πως συζητήθηκαν αρκετά και έγινε μια καλή κουβέντα σε καλό κλίμα. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες χωριστές συναντήσεις του κ. Παπαδήμου μαζί τους, τόσο για το PSI όσο και για τη δανειακή σύμβαση.

Τελευταία χρονικά συνάντηση ήταν αυτή με τον πρόεδρο της ΝΔ, μετά το πέρας της οποίας δεν έγιναν δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος ζήτησε απόλυτη συνοχή και στήριξη στο έργο της κυβέρνησης, ενώ επί τάπητος τέθηκαν όλα τα θέματα στα οποία η κυβέρνηση πρέπει να έχει μια σαφή θέση, εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Παράλληλα, υπήρξε εκτενής ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Πληροφορίες από τη ΝΔ θέλουν να έχει συζητηθεί και το ενδεχόμενο νέων μέτρων, χωρίς όμως να υπάρξει κάτι το συγκεκριμένο. Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, επανέλαβε τη θέση του πως η χώρα και η ελληνική κοινωνία δεν αντέχουν άλλη ύφεση.

Προηγήθηκαν οι συναντήσεις του κ. Παπαδήμου με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι κ.κ. Παπαδήμος και Παπανδρέου συζήτησαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ έμφαση δόθηκε στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Επί τάπητος τέθηκε και η πορεία του PSI όπου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις κρίσιμες συζητήσεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων.

Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε εξάλλου ευρεία σύσκεψη με εννέα υπουργούς, τους κ.κ. Βενιζέλο, Γιαννίτση, Αβραμόπουλο, Χρυσοχοΐδη, Βορίδη, Κουτρουμάνη, Παπαϊωάννου, Ρέππα και Καψή, με αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητείται στη Βουλή. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι στα κρίσιμα νομοσχέδια που άπτονται της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και είναι υποχρέωση της χώρας δεν χωρούν παλινωδίες και δεύτερες σκέψεις, αλλά χρειάζεται η ενεργός στήριξη και των τριών κομμάτων.

Πριν τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης σημείωνε πως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προσερχόταν στη σύσκεψη με αίσθημα ευθύνης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και την κυβέρνησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, επέκρινε τη ΝΔ για τη στάση της, σημειώνοντας πως η σκόπιμα διφορούμενη -όπως τη χαρακτήρισε- στάση της ΝΔ δεν συμβάλλει στη θετική έκβαση του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Πριν τη συνάντηση από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε τη θέση του υπέρ του ανασχηματισμού με σκοπό τη δημιουργία ενός μικρού σχήματος και καθυστέρησης της διενέργειας εκλογών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα