ΕΚΤ: Αμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στα ταμεία διάσωσης

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 15:54

Αμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν και ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες για τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης ζητεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Η ταχεία ανάπτυξη αυτών των εργαλείων είναι τώρα απαραίτητη κατεπειγόντως», ανέφερε το μηνιαίο δελτίο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, η ευρωζώνη συμφώνησε να επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να συμβάλλει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αγοράζει ομόλογα κυβερνήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

Τα κράτη-μέλη της δεσμεύτηκαν παράλληλα να μεγεθύνουν τη λεγόμενη δύναμη πυρός του EFSF από τα 440 δισ. ευρώ στο 1 τρισ. ευρώ, μέσω μιας διαδικασίας μόχλευσης.

Επίσης, οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να επισπεύσουν κατά έναν χρόνο, για τον Ιούλιο του 2012, τη θέση σε λειτουργία του διαδόχου σχήματος του EFSF, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα διαθέτει κεφάλαιο 80 δισ. ευρώ και συνολική δυνατότητα δανεισμού 500 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί.

Πέραν της έκκλησής της για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η ΕΚΤ κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης να ενισχύσουν τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν τον ανταγωνισμό και απελευθερώνουν τις αγορές εργασίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα