Ο ΥΠΟΙΚ για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μονής Φιλοθέου

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012 11:33

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ιεράς Μονής Φιλοθέου και τις συνθήκες εκμετάλλευσης υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης, απάντησε με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ιεράς Μονής Φιλοθέου και τις συνθήκες εκμετάλλευσης υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης, απάντησε με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, «από τα στοιχεία της αρμόδια ΔΟΥ προκύπτει ότι για το οικονομικό έτος 2011 η Ιερά Μονή Φιλοθέου δήλωσε καθαρό φορολογητέο εισόδημα 1.794.748,09 ευρώ και ο αναλογών φόρος ανέρχεται σε 358.949,62 ευρώ». Σημειώνει, επίσης, ότι η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών ανέθεσε σε οικονομικό επιθεωρητή τη διενέργεια έρευνας εφαρμογής ή μη των φορολογικών διατάξεων από υπαλλήλους που υπηρετούν στις ΔΟΥ που εμπλέκονται στην οικεία υπόθεση.

Όπως ενημερώνει, εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος, ο αρμόδιος οικονομικός επιθεωρητής υπέβαλε την πορισματική έκθεση από την οποία προέκυψε ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης τόσο ως προς τις ευθύνες των υπαλλήλων, όσο και ως προς την ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων και αναμένονται πλέον οι αντίστοιχε πορισματικές εκθέσεις.

Επικαλούμενος σχετικό δημοσίευμα, ο κ. Παπαδημούλης σημείωνε στην ερώτησή του ότι από τις αρχές του 2005 έχει περιέλθει στη μονή Φιλοθέου o υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων 464 θέσεων στο εμπορικό κέντρο «Πλατεία», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η εκμετάλλευση του οποίου κατά καιρούς εκχωρείται σε διάφορες εταιρείες οι οποίες εκμεταλλεύονται το αφορολόγητο καθεστώς της μονής αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

Με βάση το δημοσίευμα, ο βουλευτής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από το 2005 έως σήμερα η απώλεια φορολογικών εσόδων για τα δημόσια ταμεία υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι αδύνατος ο προσδιορισμός του διαφυγόντος ΦΠΑ, από τον οποίο επίσης απαλλάσσονται οι ιερές μονές.

Επιπρόσθετα, όπως επεσήμανε, η αγορά του σταθμού αυτοκινήτων από τη μονή Φιλοθέου έγινε με δάνειο υπερδεκαπλάσιο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου από μεγάλη κρατική τράπεζα, ύψους 19,1 εκατ. ευρώ και μάλιστα με πολύ προνομιακό επιτόκιο (1,55% πάνω από το Euribor).

Πάντα κατά το δημοσίευμα, η εταιρεία που σήμερα εκμεταλλεύεται τον σταθμό αυτοκινήτων προκειμένου να απαλλαγεί από την καταβολή φόρου στο Δημόσιο, έχει συμφωνήσει με την ιερά μονή Φιλοθέου έναν όρο στο συμβόλαιο εκχώρησης, ο οποίος προβλέπει ότι «η εταιρεία θα καταβάλει ως αμοιβή στη μονή το 90% των ακαθάριστων εσόδων». «Στην εταιρεία», κατέληγε ο βουλευτής, «απέμεινε το 10% των εσόδων, τα οποία ισοσκελίζονταν κατ’ ουσίαν από τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης εκμηδενίζοντας σχεδόν το καθαρό-φορολογητέο εισόδημα. Και επειδή βάσει του τότε ισχύοντος νόμου οι μονές απαλλάσσονταν της φορολογίας, αυτό σήμαινε πως από την εν λόγω επιχείρηση, της οποίας ο τζίρος ανερχόταν σύμφωνα με εκτιμήσεις γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως, το ελληνικό δημόσιο δεν εισπράττει ουσιαστικά τίποτα». Επιπλέον, «και στο μισθωτήριο συμβόλαιο που έχει υπογραφεί μεταξύ της μονής και της εταιρίας όμως υπάρχει ειδική πρόνοια παράκαμψης της εφορίας».

Μεταξύ άλλων ο βουλευτής ρωτούσε τι φόρο έχει καταβάλλει η μονή Φιλοθέου για το 2010, καθώς και ποια είναι τα εισοδήματα για το 2010 που δηλώσαν οι μονές του Αγίου Όρους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα