Π. Κοέλιο: «Σε κρίσιμη στιγμή» η Πορτογαλία

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012 16:32

Η Πορτογαλία διέρχεται «μία πραγματικά κρίσιμη στιγμή», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Πέντρου Πάσους Κοέλιο, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι το 2012 ενδέχεται να καταγραφεί εμπορικό πλεόνασμα, καθώς το βάρος έχει στραφεί στις εξαγωγές.

Η Πορτογαλία διέρχεται «μία πραγματικά κρίσιμη στιγμή», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Πέντρου Πάσους Κοέλιο, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι το 2012 ενδέχεται να καταγραφεί εμπορικό πλεόνασμα, καθώς το βάρος έχει στραφεί στις εξαγωγές για να δοθεί ώθηση στην οικονομία.

«Διερχόμαστε μία κρίσιμη στιγμή, η οποία καλλιεργεί ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και κατά συνέπεια και της Πορτογαλίας», τόνισε ο Κοέλιο μιλώντας στο κοινοβούλιο. Ο ίδιος επικαλέσθηκε κατά κύριο λόγο τα «προβληματικά νέα» που κατά κανόνα προέρχονται από «την Ελλάδα, ή από κάποιον οίκο αξιολόγησης».

Ο Κοέλιο έσπευσε πάντως να διασκεδάσει την κατήφεια, εκτιμώντας ότι η χώρα του μπορεί να «καταγράψει αυτήν την χρονιά ένα εμπορικό πλεόνασμα, κάτι που δεν έχει γίνει για πολλά χρόνια».

Η Πορτογαλία, που έχει προσφύγει μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία στην ΕΕ και το ΔΝΤ, εξασφαλίζοντας ένα δάνειο 78 δισ. ευρώ για τρία χρόνια, στηρίζει πολλά στις εξαγωγές της για να αναζωογονήσει την παραπαίουσα οικονομία της, η οποία προβλέπεται πως θα καταγράψει ύφεση 13,1% το 2012.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα