Επισπεύδεται η κατασκευή του αγωγού South Stream

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012 18:38

Την επίσπευση της έναρξης των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ανακοίνωσε ο όμιλος Gazprom.

Την επίσπευση της έναρξης των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ανακοίνωσε ο όμιλος Gazprom.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του αγωγού, μέσω του οποίου το προϊόν από τη Ρωσία θα φθάνει στην ΕΕ μέσω Μαύρης Θάλασσας, θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις οι εργασίες για την κατασκευή του αναμενόταν να αρχίσουν το 2013.

Στην ανακοίνωση του ομίλου διευκρινίζεται ότι την εντολή επίσπευσης των εργασιών «έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πούτιν». Η οδηγία του Πούτιν, δόθηκε αμέσως μετά την άδεια που παρείχε καθυστερημένα η Αγκυρα προκειμένου να περάσει από τα χωρικά της ύδατα το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού.

Συνολικά, ο South Stream πρόκειται να καλύψει απόσταση 3.600 χιλιομέτρων. Μέσω της Βαλκανικής χερσονήσου, θα έχει δίκτυα στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Από το έδαφος της τελευταίας θα καταλήγει στη δυτική Ευρώπη. Δε θα διέρχεται καθόλου από την Ουκρανία.

«Η ρωσική πίεση προς την ουκρανική κυβέρνηση εντείνεται», σημείωσαν ειδικοί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς το Κίεβο συμφώνησε σε χαμηλότερες τιμολογήσεις όσον αφορά την διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφός του.

Η Gazprom έχει ήδη ενεργοποιήσει τον North Stream, ο οποίος περνά από το βυθό της Βόρειας θάλασσας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα