Βέστερβελε: Πρέπει να χτυπήσουμε την κρίση στη ρίζα της

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012 19:56
UPD:19:57

Στη διάρκεια ομιλίας του στο ίδρυμα Brookings Institution, ο κ. Βέστερβελε υποστήριξε ότι το μοντέλο της χρηματοδοτούμενης μέσω χρέους οικονομίας έχει φθάσει στα όριά του.

Τα βραχυπρόθεσμα σχέδια και η παροχή ρευστότητας δεν αποτελούν λύση στην κρίση, αλλά βοηθούν στο «να κερδίζουμε χρόνο για να χτυπήσουμε στην ρίζα της» υπογράμμισε από την Ουάσιγκτον ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελε.

Στη διάρκεια ομιλίας του στο ίδρυμα Brookings Institution, ο κ. Βέστερβελε υποστήριξε ότι το μοντέλο της χρηματοδοτούμενης μέσω χρέους οικονομίας έχει φθάσει στα όριά του. «Θα πρέπει να παραδεχθούμε πως οι χώρες μας, οι κοινωνίες μας, έχουν ανάγκη από μία αλλαγή μοντέλου, ούτε κάτι περισσότερο, ούτε λιγότερο», σημείωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη να διορθωθούν «οι ατέλειες στην κατασκευή του ευρώ».

Απαντώντας στην πρόσφατη κριτική που άσκησε ο αμερικανικός Τύπος στην στάση της Γερμανίας, ο Βέστερβελε δήλωσε πως «σε καμία περίπτωση δεν ζήτησε μόνον λιτότητα». «Οι περικοπές στους προϋπολογισμούς δεν θα επιλύσουν τα πάντα. Είναι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την ανάδυση μίας νέας ανάπτυξης. Είναι απαραίτητες επίσης για την μακροπρόθεσμη συνοχή της ευρωζώνης», εξήγησε.

Σημείωσε επίσης ότι πέρα από το θέμα του χρέος, η αυξανόμενη διαφορά στην ανάπτυξη ανάμεσα στις χώρες μέλη της ευρωζώνης αποτελεί τη πιο σημαντική αιτία της κρίσης, ενώ υποστήριξε ότι η Γερμανία παραμένει «βαθιά στρατευμένη» υπέρ μίας ενιαίας Ευρώπης. «Δεν θα υπάρξει ένα καλό μέλλον για τη Γερμανία χωρίς ένα καλό μέλλον για την ενιαία Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα