Παρατείνεται η αγωνία για το PSI

Γ.Ακερμαν: Το κούρεμα θα κοστίσει ακριβά στην Ευρώπη
Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012 14:10
UPD:22/01/2012 09:34

Η αναχώρηση των κ.κ. Τσάρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ για το Παρίσι ήταν προγραμματισμένη και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τηλεφωνικά εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το Σάββατο το ΙΙF, απορρίπτοντας ως αναληθή δημοσιεύματα περί αιφνιδιαστικής αναχώρησης του επικεφαλής του Ινστιτούτου.

Όπως διαβεβαιώνεται, οι συνομιλίες για το ελληνικό PSI συνεχίζονται κανονικά και η αναχώρηση του επικεφαλής του IIF ήταν προγραμματισμένη και όχι απρόσμενη. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Μία ομάδα ειδικών παραμένει στην Αθήνα και εργάζεται μαζί με κυβερνητικούς αξιωματούχους επί πολλών πτυχών του PSI», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία πριν από την επόμενη εβδομάδα και συμπλήρωσε: «Τα πράγματα είναι περίπλοκα, ερχόμαστε όλο και πιο κοντά σε ό,τι αφορά τα νούμερα, ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά».

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη μαραθώνια συνάντηση του κ. Νταλάρα με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο την Παρασκευή, το ΙΙF ανακοίνωσε ότι η συμφωνία πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, καλώντας όλες τις πλευρές να δράσουν «αποφασιστικά» ώστε να οριστικοποιηθεί.

Αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος πληροφόρησε τους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες επρόκειτο να συνεχιστούν εντός του Σαββάτου, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια για το Eurogroup της Δευτέρας, όπου αναμένετο να συζητηθεί η συμφωνία, στένευαν.

Η τελική συμφωνία φαίνεται να «σκοντάφτει» στο ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων, καθώς ένα μέρος των δανειστών φέρεται να εμφανίζει τις τελευταίες ώρες πιο σκληρή στάση.

Ειδικότερα, παράγοντες προσκείμενοι στην πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων ανέφεραν ότι έως χθες το μεσημέρι συζητείτο πρόταση για κλιμακούμενο επιτόκιο, το οποίο θα άρχιζε από 3% και θα κατέληγε στη λήξη των νέων ομολόγων στο 4,75%. Προέκυπτε, δηλαδή, ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%- 4,25% για ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με 10ετή περίοδο χάριτος.

Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, υπήρξε αντίδραση από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, που ζήτησαν να μειωθεί το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων, έστω και οριακά, κάτω του 4%.

Με το συγκεκριμένο αίτημα φέρεται να συντάσσεται και το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι λόγω της μεγάλης ύφεσης στην ελληνική οικονομία, εάν δεν μειωθεί δραστικά το επιτόκιο το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.

Γιόζεφ Ακερμαν: Μεγάλο το κόστος από το ελληνικό κούρεμα

Την ίδια ώρα, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) o επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν εκτίμησε πως το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έχει μακροπρόθεσμα μεγάλο κόστος για τη Ευρώπη.

«Η προσδοκία των επενδυτών ήταν ότι η αξία των ομολόγων θα επιστραφεί κατά 100%. Η αρχή αυτή παραβιάστηκε παρά τις όποιες δηλώσεις», παρατήρησε ο επικεφαλής της Deutsche Bank. «Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούμε να πληρώσουμε ένα υψηλότερο τίμημα, μεταξύ άλλων και με τη μορφή υψηλότερων επιτοκίων, τα οποία οι επενδυτές θα απαιτήσουν από πολλές κυβερνήσεις».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών ο Γιόζεφ Ακερμαν δήλωσε ότι «ήταν αναγκαία για πολιτικούς λόγους. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή για το πακέτο διάσωσης. Είναι επίσης σαφές ότι συνιστά ιστορική αλλαγή διότι τα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών ήταν μέχρι τώρα απολύτως ασφαλή».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα