Το ΥΠΕΣ για την εκκαθάριση τραπεζικών υποχρεώσεων κομμάτων

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012 12:41

Το ΥΠΕΣ δεν έχει κατά νόμο αρμοδιότητα να ελέγχει ή να παρεμβαίνει σε τραπεζικές συναλλαγές οιουδήποτε, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με την εκκαθάριση των τραπεζικών υποχρεώσεων των εν αναστολή πολιτικών κομμάτων.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει κατά νόμο αρμοδιότητα να ελέγχει ή να παρεμβαίνει σε τραπεζικές συναλλαγές οιουδήποτε, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, σχετικά με την εκκαθάριση των τραπεζικών υποχρεώσεων των εν αναστολή πολιτικών κομμάτων.

Μεταξύ άλλων, στην ερώτησή του ο βουλευτής σημείωνε πως «υπάρχουν και εν αναστολή πολιτικά κόμματα, όπως για παράδειγμα η Πολιτική Άνοιξη, τα οποία επίσης έχουν λάβει δάνεια, που δεν είναι σαφές εάν έχουν εξυπηρετηθεί», ενώ «σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο εν αναστολή κόμμα χρηματοδοτήθηκε με αρκετά εκατομμύρια δραχμές από κρατική τράπεζα, αλλά από την στιγμή που ανέστειλε την δραστηριότητά του δεν γνωρίζουμε πως (και εάν) αποπληρώθηκαν αυτά τα χρήματα ή εάν ρυθμίστηκαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα δάνεια ή παραμένουν απλήρωτα».

Ο κ. Αυγενάκης ρωτούσε τους αρμόδιους Υπουργούς «τι ακριβώς συμβαίνει με τα δάνεια και τις κρατικές επιχορηγήσεις που έλαβαν παλαιότερα κόμματα που σήμερα δεν υφίστανται», «τι είδους εγγυήσεις είχαν δοθεί από το κάθε κόμμα για το κάθε ένα από αυτά τα δάνεια», καθώς και «τι ποσά άντλησαν από τραπεζικό δανεισμό και από ποιες τράπεζες». Επιπλέον, ρωτούσε «τι ακριβώς συμβαίνει με τα δάνεια της Πολιτικής Άνοιξης», καθώς και εάν «έχουν επιστραφεί τα χρήματα αυτά ή έχουν ρυθμιστεί τα συγκεκριμένα δάνεια ή παραμένουν απλήρωτα».

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών παραπέμπει και στην επιστολή που έχει αποστείλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την οποία έχει ζητήσει από τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις του υφιστάμενου καθεστώτος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει η επεξεργασία των προτάσεων της κυβέρνησης για το θέμα.

«Οι όποιες πρωτοβουλίες ληφθούν για το υφιστάμενο καθεστώς χρηματοδότησης των κομμάτων θα πρέπει να τύχουν πλειοψηφικής κοινοβουλευτικής έγκρισης», επισημαίνει ο κ. Γιαννίτσης και τονίζει ότι «απαιτείται η συνεργασία όλων των κομμάτων της Βουλής, τα οποία μέσα από τις προτάσεις τους, θα συμβάλλουν στο ξεπέρασμα της σημερινής κατάστασης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα