ΔΝΤ: Κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης λόγω της κρίσης χρέους

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012 18:01
UPD:22:37

«Υπάρχει κίνδυνος η παγκόσμια ανάκαμψη, που είναι ήδη αδύναμη, να μη συνεχιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του IMF Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Προειδοποίηση πως μια επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει την ήδη αδύναμη παγκόσμια οικονομία σε ύφεση απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Υπάρχει κίνδυνος η παγκόσμια ανάκαμψη, που είναι ήδη αδύναμη, να μη συνεχιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του IMF Ολιβιέ Μπλανσάρ. Πρόσθεσε μάλιστα πως «ο κόσμος θα μπορούσε να βυθιστεί σε μια νέα ύφεση» αν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ενταθεί.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την προηγούμενη πρόβλεψή του -μόλις προ 90 ημερών- για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας, στο 3,3% από 4%. Αιτιολόγησε την ενέργειά του επισημαίνοντας ότι «η οικονομική κατάσταση σε πολλές περιοχές του πλανήτη τις τελευταίες περίπου 100 μέρες έχει επιδεινωθεί». Τώρα, μόνον για το 2013 το ΔΝΤ προβλέπει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας ίσον με 3,9%.

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει πιθανότητα «ήπιας ύφεσης» στο μέσον του 2012 περίπου -0,5%.

Για τις ΗΠΑ, διατήρηση την πρόβλεψη για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της αμετάβλητο στο 1,8%, αλλά μείωσε όμως αισθητά την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας σε 1,7%, από 2,3% που προέβλεπε προ 90 ημερών.

Το ΔΝΤ τόνισε ότι «τα ποσοστά της ανεργίας δεν μπορεί να υποχωρήσουν αισθητά, στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όσο σε αυτές ο ρυθμός ετήσιας μεσοσταθμικής ανάπτυξης κυμαίνεται σε στενά όρια γύρω στο 1,5%».

Για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, προβλέπει ετήσια οικονομική ανάπτυξη με ρυθμό 5,4%, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο του προβλεφθέντος προ 90 ημερών 6,1%.

Για την κινεζική οικονομία, που η εξέλιξη της χαρακτηρίζεται καθοριστική, η πρόβλεψη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 9% μειώνεται σε 8,2%, που προοιωνίζεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αυστραλιανής οικονομίας και όχι μόνο.

Αλλωστε, σε όλη την Ασία ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται σήμερα να είναι το 2012 7,3%, από 8% που προβλεπόταν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στη Μαύρη Ήπειρο, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της προβλέπεται να είναι 5,5% (κυρίως λόγω της αποκατάστασης στη λιβυκή οικονομία), κάτι που δεν ισχύει ειδικά για τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Προβλέψεις για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής, προς το παρόν δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα.

Τέλος, το Ταμείο υπολογίζει ότι η τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου 158 λίτρων για τις βραχυπρόθεσμες παραδόσεις του προϊόντος θα κυμανθεί γύρω στα 100 δολάρια ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα