Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

Ωθηση από την υψηλή τεχνολογία
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2002 10:33

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων έκλεισε σήμερα ο δείκτης Nikkei στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο εν μέσω συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι τα εταιρικά αποτελέσματα θα παρουσιάσουν αισθητή βελτίωση στο προσεχές μέλλον. Την προσδοκία αυτή ενίσχυσε δημοσίευμα του ιαπωνικού Τύπου, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία NEC στην τρέχουσα οικονομική χρήση θα επιστρέψει στην κερδοφορία.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 11.721,64 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Μαρτίου, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,82% ή 209,63 μονάδες. Ο δείκτης Topix διαμορφώθηκε στις 1.105,91 μονάδες αυξημένος κατά 1,25% ή 13,61%.

Οι μετοχές των εταιρειών Advantest και NEC σημείωσαν άνοδο κατά 3,8% και 3,2% αντιστοίχως. Η τελευταία σημείωσε και το δεύτερο υψηλότερο τζίρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας "Nihon Keizai", η NEC, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών στον κόσμο, αναμένεται να εμφανίσει ενοποιημένα κέρδη ύψους 10 δισ. γιεν (76,8 εκατ. δολ.) στο οικονομικό έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου 2003 έναντι ζημίας 300 δισ. γιεν στην προηγούμενη χρήση. Η εν λόγω εταιρεία θα ανακοινώσει την Πέμπτη τα οικονομικά της αποτελέσματα για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν και οι μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω της εξασθένησης του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Οι μετοχές των εταιρειών Canon και Sony ενισχύθηκαν κατά 4,73% και 3,14% αντιστοίχως.

Σημειώνεται τέλος ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ιαπωνικό χρηματιστήριο εκκενώθηκε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης (08:40 τοπική ώρα) μετά από τηλεφώνημα για ύπαρξη βόμβας. Μετά από έρευνες της αστυνομίας οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στο κτίριο και η συνεδρίαση διεξήχθη κανονικά, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για φάρσα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα