Ειδική περίπτωση χαρακτηρίζει την Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία παραδέχεται την αδυναμία τόσο των Ελλήνων όσο και της διεθνούς κοινότητας να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην χώρα, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ακόμη την ανάγκη να ηρεμήσει πρώτα η κατάσταση και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.
Σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης που δημοσιεύει σήμερα η «Sueddeutsche Zeitung», η Γερμανίδα καγκελάριος εκφράζει τον σεβασμό της για τις χώρες οι οποίες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν καταβάλει απίστευτες προσπάθειες και έχουν προχωρήσει σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις.
Η κ. Μέρκελ δηλώνει ότι στόχος της είναι η διάσωση του ευρώ και η διατήρηση της Ένωσης, αλλά κάνει λόγο για «άμμο στα μάτια» που είχαν κατά το παρελθόν οι Ευρωπαίοι. «Ακόμη και οι αγορές αντιδρούσαν πολύ αργά σε θέματα όπως το χάσμα της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα. Επιπλέον, εμείς οι ίδιοι δεν σεβαστήκαμε το Σύμφωνο Σταθερότητας», αναφέρει.
Ερωτηθείσα πώς αντιλαμβάνεται η ίδια την αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων, υπενθυμίζει ότι υπάρχει και η ευθύνη του καθενός . «Δεν έχει νόημα να υποσχόμαστε συνεχώς περισσότερα χρήματα, αλλά να μην αντιμετωπίζουμε τα αίτια του προβλήματος», τονίζει και διευκρινίζει ότι και η Γερμανία δεν πρέπει να ξεπεράσει το όριο, καθώς οι δυνατότητές της δεν είναι ανεξάντλητες.
Εμφανίζεται ωστόσο πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κινδυνεύει. «Είναι όμως εμφανές ότι οι αγορές δοκιμάζουν αν είμαστε αποφασισμένοι για την συνοχή μας. Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, αυτοί που επενδύουν τα χρήματα για τον πολύ κόσμο, θέλουν να ξέρουν πού θα βρίσκεται η Ευρώπη έπειτα από 20 χρόνια. Θα εξακολουθήσει η Γερμανία, με την δημογραφική αλλαγή της, να είναι ανταγωνιστική;», λέει η Γερμανίδα Καγκελάριος και καλεί τους εταίρους της να αντιμετωπίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ζήτημα εσωτερικής πολιτικής και όχι διπλωματίας.
Υποστηρίζει παράλληλα ότι για να ενισχυθεί το κοινό νόμισμα πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην Ένωση. «Αν κάποιος έχει υποσχεθεί εκατό φορές ότι θα μειώσει το χρέος και θα αποκτήσει πιο σταθερό προϋπολογισμό, πρέπει να επιτρέπεται να το διεκδικήσουμε με νομικά μέσα. Πρέπει να βοηθήσουμε τα όργανα της Ένωσης να αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη», σημειώνει.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι κατηγορηματική και για την έκδοση ευρωομολόγου. Υποστηρίζει ότι δεν είναι κατάλληλη επιλογή για τη σημερινή κρίση και προσθέτει ότι μια τέτοια λύση ανάληψης μεγαλύτερης ευθύνης από κοινού, μπορεί κάνεις να την σκεφτεί μετά την επίτευξη βαθύτερης ολοκλήρωσης, αλλά όχι ως μέσο αντιμετώπισης της κρίσης.
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής η έκθεση της τρόικας
Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι το Βερολίνο δεν αναμένει την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.
«Δεν αναμένω να είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters. Όπως σημείωσε, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επικείμενη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters