Μικρή υποχώρηση του ευρώ

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2002 13:49

Πτωτικά κινείται σήμερα, για πρώτη φορά μετά από πέντε συνεδριάσεις, το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου, γεγονός το οποίο αρκετοί αναλυτές συνδέουν με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/22/211800.htm .

«Αν και η επικράτηση του Ζακ Σιράκ ήταν αναμενόμενη, η σημαντική ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος, δεδομένης της αντίθεσής του προς την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, επηρεάζει αρνητικά το ευρώ», δήλωσε Γερμανός οικονομολόγος σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι ο ακροδεξιός ηγέτης Ζαν Μαρί Λεπέν έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η οικονομία δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του κόμματός του και ότι αντιτίθεται στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων -πολιτικών και οικονομικών- μεταξύ των «15», ενώ χθες το βράδυ κάλεσε τους Ευρωσκεπτικιστές να τον στηρίξουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο ευρωπαίος επίτροπος για τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις Νιλ Κίνοκ δήλωσε σήμερα ότι η παρουσία του ακροδεξιού Ζαν Μαρί Λεπέν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών αποτελεί μία δυσάρεστη αναστάτωση στον ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο, ενώ ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής πτέρυγας στο Ευρωκοινοβούλιο, Σάιμον Μέρφι, δήλωσε πως «τα κύματα της έκπληξης» από το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών θα γίνουν αισθητά «στα βαθύτερα στρώματα της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Στις 13:20 (ώρα Ελλάδος) το ευρώ ισοδυναμούσε με 88,9 σεντς, έναντι 88,88 σεντς στις 10:18 και 89,18 σεντς στις 24:00 την περασμένη Παρασκευή. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη Παρασκευή ήταν 88,86 σεντς ανά ευρώ.

Το ενιαίο νόμισμα δέχεται επιπλέον πιέσεις από τις ανησυχίες ότι οι διαπραγματεύσεις για τις μισθολογικές αυξήσεις στη Γερμανία ενδέχεται να ενισχύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις ωθώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αύξηση των επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες επιβραδύνοντας την ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα