Πεδίο συνεννόησης για τα εργασιακά και σε πολιτικό επίπεδο

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012 15:17
UPD:20:09

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, υπάρχει πεδίο συνεννόησης για τα εργασιακά, που είναι, όπως είπε, πολύ βασικό σημείο και για τη διαπραγμάτευση.

Για μίνιμουμ συμφωνία και σε πολιτικό επίπεδο για τα εργασιακά έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Κατά τη σύσκεψή διαπιστώθηκε σύγκλιση των κομμάτων, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, στη ανάγκη της διατήρησης του κατώτερου του 13ου και 14ου μισθού και της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης συζητήθηκαν «όλα τα θέματα που διαπραγματευόμαστε με την τρόικα και για τα εργασιακά και τα επικουρικά».

Γ. Κουτρουμάνης: Yπάρχει πεδίο συνεννόησης για τα εργασιακά

Γ. Κουτρουμάνης: Yπάρχει πεδίο συνεννόησης για τα εργασιακά

Σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχει πεδίο συνεννόησης για τα εργασιακά, που είναι, όπως είπε, πολύ βασικό σημείο και για τη διαπραγμάτευση.

«Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα δεν θέλουν να συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, κάτι που το ζήτησα, πιστεύω ότι βοηθάει το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η καταρχήν συμφωνία σε σχέση με τα θέματα που αφορούν τα εργασιακά», επισήμανε.

Φαίνεται, είπε, ότι υπάρχει «ένας κοινός τόπος πάνω στα θέματα που αφορούν το μισθολογικό κόστος, το μη μισθολογικό κόστος, τις εργασιακές σχέσεις». «Υπάρχει ένα καταρχήν κοινό πεδίο, χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλες τις λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων τόνισε ότι «πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί» και «να σεβαστούμε τις αποφάσεις τους. «Υπάρχουν σίγουρα θέματα τα οποία δεν μπορούν να περιληφθούν στην ατζέντα των κοινωνικών εταίρων και είναι κυρίως τα θέματα που αφορούν το μη μισθολογικό κόστος. Γι’ αυτά τα θέματα χρειάζεται να κάνουμε μία συζήτηση με τους Κοινωνικούς Εταίρους και θα την κάνουμε», διευκρίνισε.

Αναφορικά με την επικουρική ασφάλιση οι διαφορές παραμένουν και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση μέχρι αργά το βράδυ στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής που έχει συσταθεί από τα τρία κόμματα ώστε να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις με δεδομένο ότι τα χρονικά όρια στενεύουν και η λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους της επικουρικής Ασφάλισης αποτελεί προαπαιτούμενο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Ο κ. Κουτρουμάνης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία για το θέμα των επικουρικών συντάξεων και είπε ότι υπήρξε «δέσμευση των εκπροσώπων και των δύο κομμάτων να στείλουν εναλλακτικές προτάσεις μέχρι αργά το βράδυ».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Ν. Νικολόπουλος, απέδωσε την εμπλοκή που έχει σημειωθεί στο διάλογο για τις επικουρικές συντάξεις, στην άρνηση, όπως είπε, του υπουργείου Εργασίας να τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν, κατά την τελευταία συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στις 5 Ιανουαρίου.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχει παραγγελθεί η μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων», ούτε έχει εκτιμηθεί το κόστος, είπε ο κ. Νικολόπουλος και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν δοθεί στη Ν.Δ οι ισολογισμοί των Ταμείων για τα τελευταία τρία χρόνια, όπως είχε ζητηθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές βραχυχρόνιες λύσεις για την ταμειακή διευκόλυνση των Ταμείων, «πριν να προχωρήσει ο υπουργός στην 3η κατά σειρά μείωση των συντάξεων» και μεσοπρόθεσμες πολιτικές μετά από μελέτη και διάλογο.

«Γόνιμο» χαρακτήρισε το διάλογο ο Κ. Κιλτίδης εκ μέρους του ΛΑΟΣ και υποστήριξε ότι υπάρχει πεδίο επιτυχούς διαπραγμάτευσης. Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση, ότι το υπουργείο Εργασίας έχει διαμορφώσει ένα προσχέδιο μεταρρυθμίσεων, του οποίου τις λεπτομέρειες δεν γνωρίζει αλλά πιστεύει ότι θα οριστικοποιηθεί, μόλις ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος.

Για τη διαφωνία που έχει προκύψει στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, τόνισε ότι για να υπάρξει πολιτική συμφωνία πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί σύγκλιση κατά την αποψινή συνάντηση των εμπειρογνωμόνων.

ΚΚΕ: Στο κρεβάτι του Προκρούστη μισθοί και συλλογικές συμβάσεις

Σε πανεργατική απεργία καλεί την ίδια ώρα το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας κοροϊδία τον διάλογο για τα εργασιακά.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα κατηγορεί τα κόμματα της κυβέρνησης ότι «έχουν βάλει στο τραπέζι του Προκρούστη, μαζί με την τρόικα και τους βιομήχανους, και τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

«Είναι έτοιμοι να συνθλίψουν κυριολεκτικά τη ζωή των εργαζομένων. Αυτό που τους δυσκολεύει είναι η αγανάκτηση που φουντώνει στους χώρους δουλειάς», επισημαίνει το ΚΚΕ, καλώντας την εργατική τάξη σε «οργανωμένη ταξική αντεπίθεση».

Πυρά Αλ. Τσίπρα κατά εργοδοτών

Στο μεταξύ, βολές κατά των εργοδοτών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας τους ότι προσπαθούν «να επωφεληθούν από την τραγωδία του ελληνικού λαού και ως άλλοι μαυραγορίτες της εποχής της κατοχής να κερδοσκοπήσουν πάνω σε κοινωνικά ερείπια».

«Ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει ποιανού απαίτηση ήταν η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και αυτά τα επικοινωνιακά κόλπα, εκ των υστέρων, να προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι απαίτηση της τρόικα είναι κόλπα που δεν πιάνουν πια, όπως και το μνημόνιο, όπως και τα μέτρα της λιτότητας έτσι και η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα», παρατήρησε.

Nτ. Μπακογιάννη: Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης

Ντ. Μπακογιάννη: Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης

Ντ. Μπακογιάννη: Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης

«Εάν θέλουμε να έχουμε μία ελπίδα να φύγουμε από τη λογική των οριζοντίων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και να μπούμε στη λογική των διαρθρωτικών αλλαγών, χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις υπεύθυνες, οι οποίες θα κατατεθούν από κοινού στην τρόικα τώρα», σχολίασε η κ. Μπακογιάννη και επανέλαβε πως τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης.

ΟΤΟΕ: Δεν θα αποδεχθούμε εκβιασμούς

Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς υποδείξεις και προαπαιτούμενα που αφορούν στο περιεχόμενό τους, είναι αποκλειστική υπόθεση των εργαζομένων και των εργοδοτών, είναι δημοκρατικός θεσμός που έχει αναγνωρισθεί και κατοχυρωθεί από το Ελληνικό Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο και δεν επιδέχεται κανενός είδους παρεμβάσεις από τρίτους».

Διαμηνύει μάλιστα πως «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί εκβιασμούς και νομοθετικές ρυθμίσεις παρέμβασης και αλλοίωσης των κλαδικών συμβάσεων που ισχύουν στις τράπεζες, οι οποίες οφείλουν να διαπραγματευτούν με την ΟΤΟΕ αντί να πιέζουν σε άλλες κατευθύνσεις».

Επίσης αναφέρει ότι «δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η κατάργηση των κανονισμών εργασίας που ισχύουν στις τράπεζες (και αυτοί έχουν ρυθμιστεί με συλλογικές συμβάσεις) οι οποίοι δεν καθορίζουν μισθολογικά θέματα και όπως αποκαλύπτεται, είναι ο αντικειμενικός στόχος Κυβέρνησης, Τρόικας και Εργοδοτών, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα καθεστώς εργοδοτικής αυθαιρεσίας στο χώρο των τραπεζών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα