Την εκτίμησή της ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) βρίσκονται σε «καλό δρόμο» εξέφρασε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
«(Οι συζητήσεις) βρίσκονται σε αρκετά καλό δρόμο. Στη βάση αυτή θα συνταχθεί η δεύτερη δανειοδοτική σύμβαση, στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει να προσδιορίσει ξανά τις πρόσθετες υποχρεώσεις της», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.
Η διαπραγματευτική ομάδα των πιστωτών, αποτελούμενη από τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και το στέλεχος της BNP Paribas Ζαν Λεμιέρ, επέστρεψε σήμερα στην Αθήνα, με τις τελικές θέσεις της πλειοψηφίας των πιστωτών με τους οποίους είχαν την Τετάρτη σύσκεψη στο Παρίσι.
Μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το PSI ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του IIF ζήτησε να τιμήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για το ελληνικό PSI τη συμφωνία του Οκτωβρίου, παραδεχόμενος όμως ότι ακόμα υπάρχει διαφορά στο επιτόκιο.
Oπως αναφέρει η «Ν» με βάση όλες τις πληροφορίες και τις αντιδράσεις των τραπεζών το επίπεδο συμφωνίας στα επιτόκια των νέων ομολόγων, τοποθετείται πλέον μεταξύ του 3,5% και 3,8%, σε μέσα επίπεδα, αλλά με κλιμάκωση ανάλογα με τη διάρκεια των νέων τίτλων και την ωρίμανση των τίτλων που αντικαθίστανται.
Ολι Ρεν: Ισως χρειαστεί μεγαλύτερη συμμετοχή του δημόσιου τομέα
Ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία για το PSI εντός των επόμενων ημερών, ενώ θεωρεί πως ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας.
Θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα από το δημόσιο για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, αν οι ιδιώτες πιστωτές συμφωνήσουν να αναλάβουν ένα μέρος των απωλειών, είπε ο Ρεν από το Νταβός της Ελβετίας.
Σύμφωνα με την αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπο της Ε.Ε., οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί θα χρειαστεί να καλύψουν τη διαφορά αυτή, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελληνικού χρέους κοντά στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το PSI, ο Όλι Ρεν είπε ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα». «Θα περίμενα μια κατάληξη (των διαπραγματεύσεων) τις επόμενες ημέρες, κατά προτίμηση εντός του Ιανουαρίου, όχι το Φεβρουάριο», πρόσθεσε.
Το θέμα της μεγαλύτερης συμμετοχής του δημόσιου τομέα στη διάσωση της Ελλάδας ήγειρε χθες και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. «Εάν το επίπεδο του ελληνικού χρέους δεν αναδιαρθρωθεί επαρκώς» από τους ιδιώτες επενδυτές, «οι δημόσιοι επενδυτές οφείλουν να συμμετάσχουν επίσης στην προσπάθεια», είπε η κ. Λαγκάρντ.
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Figaro, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρατήρησε από την πλευρά του ότι προκύπτει θέμα συμβολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε μια απομείωση του ελληνικού χρέους.
«Προκύπτει θέμα, αλλά δεν θα ήταν συνετό ο πρόεδρος του Eurogroup να καλέσει την ΕΚΤ να στρέψει την πολιτική της προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», επισήμανε. Τόνισε επίσης ότι είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς, όπως προειδοποίησε, «δεν υπάρχει χρεοκοπία χωρίς διάχυση».
Ανοικτό το ενδεχόμενο Συνόδου των «17» για την Ελλάδα
Το βραδύ κοινοτικές πηγές σημείωναν πως δεν υπάρχει πρόθεση να συγκληθεί, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «προς το παρόν η διεξαγωγή της δεν θα είχε συγκεκριμένη προστιθέμενη αξία». Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το θέμα της Ελλάδας θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και ότι σε περίπτωση που υπάρξει θετική εξέλιξη στο θέμα του PSI, οι ηγέτες θα εκφράσουν την ικανοποίησή τους για αυτή την εξέλιξη.
Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν ακόμη την ελπίδα να ολοκληρωθούν σύντομα τόσο οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI όσο και οι συζητήσεις στην Αθήνα με την τρόικα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και την προετοιμασία της νέας δανειακής σύμβασης.
Νωρίτερα, άλλες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνόδου για την Ελλάδα.
Συναντήσεις Λ. Παπαδήμου για PSI - Νέα δανειακή σύμβαση
Η προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον επικεφαλής των ιδιωτών πιστωτών Τσαρλς Νταλάρα ολοκληρώθηκε γύρω στις 22.30. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση των δυο πλευρών θα συνεχιστεί την Παρασκευή σε νομικό και τεχνικό επίπεδο. Από την πλευρά του το ΙΙF, που εκπροσωπεί τις τράπεζες στη διαπραγμάτευση, ανακοίνωσε πως στις συνομιλίες της Πέμπτης σημειώθηκε πρόοδος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Σύμφωνα πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σύσκεψη επανελήφθη η πολλάκις διατυπωθείσα διαπίστωση ότι το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση είναι αλληλένδετα, «όλα είναι αλληλένδετα», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ενώ αναμένεται και έκθεση της τρόικας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με βάση τους όρους «ολοκλήρωσης» του PSI. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν στην έκθεση - στην οποία συνυπολογίζονται και άλλοι δείκτες, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας - εκτιμηθεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε θα αλλάξει το PSI, αφού πρώτα επισημανθούν ποια σημεία πρέπει να τροποποιηθούν. Σημειώνεται επίσης, ότι αν στο PSI «εισέλθει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η τελική συμφωνία θα πάρει άλλα χαρακτηριστικά, ενώ από την άλλη υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις αναλυτών αλλά και θεσμικών παραγόντων ότι αν δεν γίνει αυτό, ενδέχεται να υπάρξει «χρηματοδοτικό κενό», οπότε τίθεται και το ερώτημα «ποιος θα το καλύψει».
Στην υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη εξατάστηκαν και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την τρόικα, όπως τα εργασιακά, οι επικουρικές συντάξεις, οι συγχωνεύσεις οργανισμών, διάφορα θεσμικά ζητήματα (π.χ. ζητήματα που αφορούν την Δικαιοσύνη), φορολογικά ζητήματα, ζητήματα για αναθέσεις και προμήθειες δημοσίων έργων, καθώς και άλλα θεσμικά θέματα, όπως διάφορες αποφάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και δεν είναι ακόμα νόμοι του κράτους κ.λπ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα απαιτηθούν υπογραφές εκ μέρους των ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο στάδιο των συζητήσεων θα απαιτηθεί κάτι τέτοιο, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό το Σάββατο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Τάσος Γιαννίτσης, Δημήτρης Ρέππας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μάκης Βορίδης, Αννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Παπουτσής και ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Ζαννιάς.
Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός σε ανασχηματισμό. «Αυτή τη στιγμή, πάνω στο τραπέζι δεν υπάρχει ανασχηματισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «απόλυτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης είναι η συμφωνία για το PSI.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters