Ποιοτικά κριτήρια προβολής εισηγμένων

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2002 15:16

To Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, όπως ανήγγειλε μέσω επιστολών στο σύνολο των εισηγμένων από τις 12/4/02, χορήγησε παράταση στην ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών εκ μέρους των εισηγμένων εταιρειών για την ένταξή τους στον κατάλογο εταιρειών που πληρούν ποιοτικά κριτήρια προβολής.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν επαφών με εισηγμένες και κατόπιν γραπτού αιτήματος της Ενωσης Εισηγμένων Εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Ως τελική ημερομηνία υποβολής του συνόλου των απαντήσεων στα συνημμένα ερωτηματολόγια καθορίζεται η 30η Απριλίου 2002, πέραν της οποίας δεν θα ληφθούν υπ' όψιν υποβολές στοιχείων εκ μέρους των εισηγμένων, μέχρι την επόμενη αναθεώρηση που θα πραγματοποιήσει το ΧΑΑ στο εν λόγω θέμα.

Ορισμένα από τα κριτήρια προσαρμόζονται, ώστε να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς όπως διαμορφώθηκαν από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση ως εξής:

Α. Οι εταιρείες πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον πέντε εταιρικές ημερίδες από 1/1/01 μέχρι 31/03/02.

Β. Οι εταιρείες πρέπει να δεσμεύονται ότι θα πραγματοποιήσουν τουλάχιστον πέντε εταιρικές ημερίδες εντός του 2002.

Γ. Μεταξύ των μη εκτελεστικών μελών του δ.σ. πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ανεξάρτητα μέλη ή σε περίπτωση πενταμελούς δ.σ. ένα ανεξάρτητο μέλος.

Δ. Ο δείκτης ευρείας διασποράς πρέπει να είναι τουλάχιστον 25% για τις εταιρείες της Κύριας Αγοράς και 20% για τις εταιρείες της Παράλληλης Αγοράς (με βάση τον ισχύοντα Κανονισμό Εισαγωγής χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν τυχόν εξαιρέσεις).

Το Χρηματιστήριο θα ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου κατάλογο εταιρειών που πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια προβολής. Θα παρουσιαστούν οι εταιρείες που πληρούν τα τέσσερα κριτήρια, δηλαδή αυτά της εταιρικής ιστοσελίδας, της εταιρικής διακυβέρνησης, της μονάδας σχέσεων με τους επενδυτές και της επαρκούς ελεύθερης διασποράς (free float). Στη συνέχεια θα ακολουθούν όσες εταιρείες πληρούν τα πρώτα τρία κριτήρια, αλλά δεν καλύπτουν το ελάχιστο ποσοστό της ελεύθερης διασποράς. Οπου κρίνεται απαραίτητο θα αναφέρεται ο λόγος μη πλήρωσης αυτού του κριτηρίου, (π.χ. εισαγωγή με κατ' εξαίρεση μικρότερο ποσοστό διασποράς από το εκ του Κανονισμού οριζόμενο).

Λοιπά στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του ΧΑΑ, www.ase.gr , στην ενότητα Ερευνα και Ανάπτυξη υπό τον τίτλο : «Ποιοτικά κριτήρια προβολής εισηγμένων».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα