Γιούνκερ: Να δεχθούν και τα κράτη απομείωση του ελληνικού χρέους

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 07:12
UPD:09:59

Εκτός από τους ιδιώτες πιστωτές και τα κράτη πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να δεχθούν μια απομείωση του ελληνικού χρέους, εκτιμά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά ότι εκτός από τους ιδιώτες πιστωτές και τα κράτη πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να δεχθούν μια απομείωση του ελληνικού χρέους.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην αυστριακή εφημερίδα Standard, ο κ. Γιούνκερ δηλώνει ότι, έπειτα από ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τις ιδιωτικές τράπεζες για την απομείωση κατά 50% του ελληνικού χρέους, τα κράτη «θα πρέπει να εξετάσουν εάν είναι αναγκαία μία κρατική βοήθεια».

Διότι, όπως σημειώνει, ο στόχος της μείωσης του ελληνικού ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ, σε επίπεδο δηλαδή που θεωρείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βιώσιμο αλλά και αναγκαίος όρος για την αποδέσμευση των απαραίτητων πόρων για τη στήριξη της Ελλάδας, δεν θα έχει «πλήρως επιτευχθεί» μόνο με την απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιωτικές τράπεζες.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα le Figaro, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ αναφερόμενος στο PSI σημείωσε ότι προκύπτει θέμα συμβολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε μια απομείωση του ελληνικού χρέους.

«Προκύπτει θέμα, αλλά δεν θα ήταν συνετό ο πρόεδρος του Eurogroup να καλέσει την ΕΚΤ να στρέψει την πολιτική της προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», επισήμανε.

Σε άλλη συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt θέτει ως «αναγκαστική προϋπόθεση» για την εκταμίευση οποιασδήποτε περαιτέρω οικονομικής βοήθειας τη συμφωνία των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην ελληνική κυβέρνηση σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίζεται απογοητευμένος από την πορεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και αναφέρεται συγκεκριμένα στην πρόσφατη ψηφοφορία για το ωράριο των φαρμακείων. «Ναι μεν η κυβέρνηση βάζει τα δυνατά της, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν πολύ αργά και πολύ καθυστερημένα. Μόλις τη Δεύτερα ένας σημαντικός μεταρρυθμιστικός Νόμος απέτυχε να ψηφιστεί από τη Βουλή. Μεμονωμένες συντεχνίες είναι πάντα πιο ισχυρές από πιθανές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αυτό ρίχνει μια σκιά πάνω στην Ελλάδα», σημειώνει και προειδοποιεί η Ελλάδα να μην αντιστέκεται περισσότερο στις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

Αναφέρει πάντως ότι δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη, αλλά, αντιθέτως, η Ευρωζώνη θα πρέπει να βοηθήσει τη χώρα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι νομίζαμε ως τώρα, ίσως και για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα