Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα εργασιακά

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 13:29
UPD:16:48

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας για τα εργασιακά, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί.

Εκτός από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, στη συνάντηση μετέχουν ο υφυπουργός Γ. Κουτσούκος, η γενική γραμματέας Α. Στρατινάκη, και η γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθ. Δρέττα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την πλευρά της τρόικας έχει τεθεί το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στη μείωση του κόστους εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του κατώτερου μισθού, καθώς και του 13ου και 14ου μισθού.

Η τρόικα ζητεί επίσης, συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του μέσου μισθολογικού κόστους στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ.

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός το θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία με το PSI.

Χθες το βράδυ συνεδρίασε η τεχνική επιτροπή για τις επικουρικές συντάξεις, με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνάς Δρέττα και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Υπήρξε συμφωνία στο θέμα της ενοποίησης των πέντε μεγάλων ταμείων επικουρικής ασφάλισης. Ωστόσο η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ συνεχίζουν να διαφωνούν με μέτρα άμεσων περικοπών, όπως υποστηρίζουν, πριν εξαντληθούν οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως η χρηματοδότηση από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών και τα κρατικά λαχεία.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχιστεί έως την Κυριακή, οπότε εκπνέει και η προθεσμία, την οποία έχουν θέσει οι δανειστές, για την οριστικοποίηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις όσον αφορά στα εργασιακά, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης τόνισε ότι «από αυτά που αναφέρει η τρόικα θα κρατήσουμε όσα είναι ορθά - και ενδεχομένως δυσάρεστα - και θα πετάξουμε τα περιττά».

Να σταματήσουν «να κρύβονται το ένα πίσω από το άλλο και όλα μαζί πίσω από τον κ. Παπαδήμο», κάλεσε τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης. Τόνισε επίσης ότι «οριζόντιες περικοπές και λάθη, όπως είναι η υπερφορολόγηση και το κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού, πρέπει να αποτραπούν», καθώς, όπως είπε, «δεν φέρνουν αποτέλεσμα».

Δριμύτατη επίθεση του γ.γ. της ΓΣΕΕ στον Πρωθυπουργό

Δριμύτατη επίθεση κατά του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε εν τω μεταξύ ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης, κατηγορώντας τον, με αφορμή τις παρεμβάσεις του στα εργασιακά, ότι εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία υπέρ των δανειστών. «Αποδοχή των προτάσεων της τρόικας ισοδυναμεί με οριστική καταδίκη», υπογραμμίζει και ζητεί να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2128268 .

«Ας σταματήσουν επιτέλους να απειλούν τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και ας ορθώσουν -εάν μπορούν- ανάστημα και ανάχωμα στην πάγια πρακτική του ΔΝΤ το οποίο απέτυχε σε όποια χώρα και αν "εισέβαλε". Εάν δεν μπορούν ή δεν θέλουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των Ελλήνων και της Ελλάδας ας παραιτηθούν. Έχουμε χορτάσει από πολιτικούς νάνους», τονίζει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα