Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012 14:06
UPD:16:09

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι πιέζουν για άμεση λήψη μέτρων που θα ανατρέπουν σχεδόν πλήρως το μισθολογικό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα. Προηγήθηκε συνάντηση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Αννας Στρατινάκη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Στη χθεσινή σύσκεψη με τον υπουργό Εργασίας, οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό, Γιώργο Κουτρουμάνη, να τεθούν όλα στη συζήτηση και να μην υπάρξουν «κόκκινες γραμμές» στο πεδίο των παρεμβάσεων για τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Ειδικότερα, όπως γράφει η «Ναυτεμπορική», ζητούν μείωση έως και 20% συγκεκριμένων κατηγοριών αποδοχών, «πάγωμα» των μισθών για μια τριετία, παρεμβάσεις ακόμα και στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, καθώς και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και καταβολής των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, και του επιδόματος αδείας.

Επιπλέον, μιλούν για κατάργηση μισθολογικών κλιμακίων, χρονοεπιδομάτων και άλλων παροχών και για μέτρα που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

Ζητούν νέες αλλαγές στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ), στις αποζημιώσεις, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, παρεμβάσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις με κατάργηση της μετενέργειας (ισχύς της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της) κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας επισήμαναν ότι δεν είναι αρκετό το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα μειώσεις σε μισθούς, επιδόματα και σε μια σειρά συμπληρωματικών μισθολογικών παροχών. Ζήτησαν, να καταργηθούν κανονισμοί εργασίας σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, επισημαίνοντας ότι είναι εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό, όταν λειτουργούν με τις συμβάσεις και τους κανονισμούς εργασίας που ίσχυαν όταν ήταν κρατικές, αλλά και στις υπηρεσίες που επηρεάζουν όλη την οικονομία (ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες δικτύων).

KKE: Στημένο παιχνίδι κυβέρνησης - τρόικας

Για στημένο παιχνίδι κυβέρνησης - τρόικας για μισθούς και εργασιακά κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «ο ΣΕΒ και τα κόμματα της κυβέρνησης, καλυπτόμενοι πίσω από την τρόικα μεθοδεύουν το νέο άγριο έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και η ΓΣΕΕ τους καλύπτει».

«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να τους καταδικάσουν σε μισθούς 400 - 500 ευρώ, στην ανεργία, χωρίς Ασφάλιση, χωρίς Υγεία. Είναι στο χέρι τους, μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια και να τιμωρήσουν σκληρά τους συνεργούς. Ταξική οργάνωση, λαϊκή συμμαχία. Αντεπίθεση παντού. Κάτω τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Έξω οι τροϊκανοί συνεργάτες τους, αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία που θα διαγράψει το χρέος», τονίζει το ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Χιλιοπαιγμένο το σενάριο της κακής τρόικας

«Το σενάριο της κακής τρόικας, που ζητάει να καταπιεί μισθούς και συντάξεις και να ισοπεδώσει τις εργασιακές σχέσεις και της ''καλής'' κυβέρνησης, που αντιστέκεται, είναι ένα χιλιοπαιγμένο επικοινωνιακό θεατρικό έργο που συνήθως αντέχει μόνο λίγες ώρες», υποστήριξε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε ακόμη ότι «στο τέλος με συμπαιγνία των δύο πλευρών και με τη συμβολή του ΣΕΒ αυτοί που πάντοτε χάνουν είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι και αυτοί που πάντοτε κερδίζουν είναι οι τοκογλύφοι πιστωτές της χώρας, οι τραπεζίτες και οι μεγαλοεργοδότες».

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, «η σημερινή μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.,-ακροδεξιάς και ο δοτός και μη εκλεγμένος από το λαό πρωθυπουργός της δεν έχουν καμία λαϊκή νομιμοποίηση να ''βαλκανιοποιήσουν'' τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας. Το μόνο χρήσιμο που πρέπει να κάνουν για το λαό και τη χώρα είναι να φύγουν το γρηγορότερο δυνατό, με τους αγώνες του λαού και με εκλογές που πρέπει να γίνουν άμεσα».

ΔΗΜΑΡ: Να αποκρουστούν τα μέτρα που ζητά η τρόικα

«Tα μέτρα που αξιώνει η τρόικα για μείωση μισθών, η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, η μείωση των επικουρικών, η χωρίς όφελος του δημοσίου ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η όσο-όσο πώληση επιχειρήσεων του δημοσίου, πρέπει να αποκρουστούν», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Ντ. Μπακογιάννη: «Όχι» στην περικοπή 13ου - 14ου μισθού

Η επιμονή της τρόικας για περικοπή του 13ου & 14ου μισθού υπονομεύει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως αναφέρει, η απαίτηση αυτή δημιουργεί χωρίς λόγο τεράστια κοινωνική ένταση, ρίχνει το βάρος στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, που έχουν πληρώσει ακριβότερα απ’ όλους την ανοχή που έχει δείξει η τρόικα αυτά τα δύο χρόνια στο κομματικό κράτος και γίνεται χωρίς να ζητείται καν από τους εργοδότες, που θεωρητικά θα είχαν άμεση ωφέλεια.

«Αν επιμείνουν, θα έχουν βαρύτατες ευθύνες τόσο για όσα θα συμβούν στην Ελλάδα όσο και για τις παράπλευρες επιπτώσεις στην ευρωζώνη» κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα