«Πάγωσε» η προοπτική ανάκαμψης

Μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις...
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2002 23:43
UPD:23/04/2002 06:46

«ΜΑΥΡΗ Δευτέρα» χθες στη Wall Street καθώς οι ανακοινώσεις απογοητευτικών αποτελεσμάτων και δυσοίωνων προβλέψεων για την κερδοφορία του έτους από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, απομάκρυναν την προοπτική ανάκαμψης των εταιρικών κερδών και σκόρπισαν πανικό στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Αργά το απόγευμα, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραφαν απώλειες της τάξης του 1,3% έως 2,4%, αντανακλώντας κυρίως την μεγάλη πτώση των μετοχών τηλεπικοινωνιών. Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως εάν τα άσχημα νέα συνεχισθούν και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας - το ένα τρίτο των εταιρειών του δείκτη S&P 500 ανακοινώνει τα κέρδη του - τα πράγματα ίσως εξελιχθούν άσχημα για το χρηματιστήριο.

Οταν η μετοχή της Ericsson υποχωρεί κατά 24% σε μια ημέρα, τότε τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για τον τομέα τεχνολογίας αλλά και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γενικότερα. Αυτή ήταν η εικόνα στις αγορές της Ευρώπης χθες, μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών κερδών, δυσοίωνων προβλέψεων και έκδοσης δικαιωμάτων από τον σουηδικό γίγαντα.

Η πτώση της Ericsson - που είναι μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις στην ιστορία - πίεσε τον κλαδικό δείκτη τεχνολογίας 5,57% χαμηλότερα, αλλά και τους πανευρωπαϊκούς δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών, που έκλεισαν με απώλεια 0,72% και 1,27%, αντίστοιχα.

Και οι δύο δείκτες έχασαν σημαντικό μέρος από τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ παράλληλα καταγράφουν οριακές απώλειες από την αρχή του έτους. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 120,68 μονάδες, ποσοστό 1,18% φθάνοντας στις 10.136,43 μονάδες. Απώλειες 38,15 μονάδων, ποσοστό 2,12% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.758,68 μονάδες.

Η υπόθεση Ericsson παρέσυρε τις υπόλοιπες μετοχές του τομέα. Οι Nokia, Siemens, Alcatel, έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, ενώ στον τομέα τηλεπικοινωνιών η Vodafone έχασε κι άλλος έδαφος λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στους επενδυτικούς κύκλους σχετικά με τις προοπτικές του τομέα.

Οι απώλειες, πάντως, των μετοχών τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών επισκίασαν τις καλές επιδόσεις μετοχών σε άλλους τομείς. Από αυτές ξεχώρισαν οι Diageo, Zurich Financial και National Grid.

Ο κλαδικός δείκτης του τομέα τροφίμων-ποτών κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη, κλείνοντας 0,7% ψηλότερα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα