Νέα προειδοποίηση Σόιμπλε προς την Ελλάδα

«Νέο πακέτο βοήθειας μόνο αν εφαρμοστούν τα μέτρα»
Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2012 12:30
UPD:12:31

«Πριν εγκρίνουμε το νέο πρόγραμμα πρέπει να έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει αναλάβει».

Νέα αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα απηύθυνε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πριν εγκρίνουμε το νέο πρόγραμμα πρέπει να έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει αναλάβει».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ξεκαθάρισαν στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ότι για το νέο πρόγραμμα στήριξης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η εκπλήρωση των υποχρεώσεων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε πάντως ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτή την δύσκολη κατάσταση», ενώ αρνήθηκε ότι πρόκειται να επιβαρυνθεί περαιτέρω ο Γερμανός φορολογούμενος.

Την ίδια ώρα, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για εθελοντική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το μέλος του δ.σ. της Bundesbank, Ρούντολφ Μπέμλερ, εκτιμά πως μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας ή αποχώρησή της από την ευρωζώνη θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή στις αγορές.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, ο κ. Μπέμπλερ υποστηρίζει ότι για την ίδια την Ελλάδα αυτή η επιλογή θα είχε ως συνέπεια μαζικές αλλαγές, ενώ θα αποδεικνυόταν για τις υπόλοιπες χώρες πιο ακριβή από τη σημερινή διαδικασία.

Το κορυφαίο στέλεχος της Bundesbank εξηγεί ωστόσο ότι, σε αντίθεση προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όπου οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν, «η Ελλάδα παραμένει ερωτηματικό», καθώς, όπως επισημαίνει, έχει αποτύχει επανειλημμένα στους μεταρρυθμιστικούς της στόχους.

«Μένει να δούμε αν τώρα θα συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα», σημειώνει, τονίζοντας πως «τα χρήματα από μόνα τους δεν θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα τις υπερχρεωμένες χώρες». Μόνο δρόμος, σύμφωνα με τον κ. Μπέμλερ, παραμένουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε υγιή δημοσιονομικά και αυστηρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Προηγήθηκαν δηλώσεις του γ.γ. των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εθελοντικής εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post», ο κ. Ντόμπριντ αφού χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ωρολογιακή βόμβα», τονίζει πως «αν δεν μπορεί να βρει την απαραίτητη βούληση για τις αναπόφευκτες μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά μια νέα αρχή εκτός της ζώνης του ευρώ».

Σε πλήρη αντιδιαστολή εξάλλου, με τη θέση του μέλους της Bundesbank, ο ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank Κλάους - Πέτερ Μίλερ, υποστήριξε πως δεν θεωρεί ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει "παγκόσμιο χάος" και ότι θα ωθήσει τους επενδυτές να απαλλαγούν από τα ομόλογα, άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας. «Δεν νομίζω ότι μετά από μία τέτοια απόφαση οι αγορές θα αντιδρούσαν αρνητικά έναντι των άλλων χωρών που θα παρέμεναν στην ευρωζώνη», ανέφερε σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2129563 .

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα