Ανακάμπτει η αγορά ημιαγωγών, σύμφωνα με την Ιnfineon και τη STMicroelectronics

Τρίτη, 23 Απριλίου 2002 11:54
UPD:11:57

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ για αύξηση της ζήτησης των προϊόντων του κλάδου, διαβλέπουν, δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες ημιαγωγών, μετά το ισχυρότερο πλήγμα στην ιστορία του που δέχθηκε πέρυσι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της υπ'αριθμόν ένα ευρωπαϊκής εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics NV, Πασκουάλε Πιστόριο, προέβη στην εκτίμηση ότι οι πωλήσεις θα σημειώσουν στο τρέχον τρίμηνο αύξηση «σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%» σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2002. Από την πλευρά της, η διοίκηση της υπ'αριθμόν δύο εταιρείας του κλάδου, Infineon AG, διαπιστώνει βελτίωση της ζήτησης, ιδιαιτέρως για μικροτσίπ μνήμης.

«Βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης», δήλωσε ο Πιστόριο εκτιμώντας ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν το χαμηλότερο σημείο της κρίσης. Οι πωλήσεις μειώθηκαν πέρυσι κατά το ένα τρίτο καθώς οι παραγγελίες από πελάτες όπως οι Dell Computer Corp. και Siemens AG σημείωσαν μείωση. Τόσο η Infineon όσο και η ST υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας. Οι κατασκευαστές μικροτσίπ θεωρούν πλέον ότι τα χειρότερα αποτελούν ήδη παρελθόν για αυτούς, καθώς έχει αρχίσει να ανακάμπτει η ζήτηση από κατασκευάστριες εταιρείες τηλεφωνικών συσκευών και ηλεκτρονικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τη Gartner Inc., το 2001 ήταν η χειρότερη χρονιά για τον κλάδο. Οι πωλήσεις ημιαγωγών, παγκοσμίως, μειώθηκαν κατά 33% φθάνοντας τα 152 δισ. δολ. σε σύγκριση με την κατά 31% αύξηση που είχαν σημειώσει στο 2000 (222 δισ. δολ.).

Το πρώτο τρίμηνο τα κέρδη της ST ήταν μειωμένα κατά 90% (32,9 εκατ. δολ.), επίπεδα εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Παράλληλα, οι ζημίες της Infineon στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο, ήταν χαμηλότερες από αυτές που ανέμενε η αγορά (μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 70% σε 108 εκατ. ευρώ).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα