Συναντώνται εκ νέου σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι με επίκεντρο τα εργασιακά και συγκεκριμένα τη μείωση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, την ώρα που η τρόικα φαίνεται να επιμένει στον περιορισμό του κατώτατου μισθού, όπως διεφάνη από δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2130352 .
Η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση που θα έχουν ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) έχει προγραμματιστεί για τις 11.00 το πρωί, στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Στην πρόσκληση που απηύθυνε προς τους κοινωνικούς εταίρους ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη «να εξεταστεί η κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί και να ξεκαθαρίσουν όλες οι θέσεις». Επισήμανε ακόμη ότι «μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και εν όψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων τής κυβέρνησης με την τρόικα, οι προθεσμίες εξαντλούνται και οι ευθύνες των κοινωνικών εταίρων μεγαλώνουν».
Στην πρώτη τους συνάντηση οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, στην προστασία του βασικού μισθού, του 13ου και 14ου μισθού και στη διατήρηση της παρούσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι τη λήξη της, στο τέλος του 2012, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του 2,6%.
Είχαν αποδεχθεί επίσης μια διευρυμένη ατζέντα θεμάτων, στην οποία περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Στη βάση αυτή τα επιστημονικά ινστιτούτα των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ ανέλαβαν να μελετήσουν τα δεδομένα και να διαμορφώσουν την επιστημονική βάση, στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί μια στρατηγική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Ρύθμιση για εισφορές
Εν τω μεταξύ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, υπό προϋποθέσεις, για τις επιχειρήσεις που εμφανίζονται συνεπείς στην καταβολή τους, προωθεί το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια συρρίκνωσης του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τους στόχους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το έτος 2012, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι «η διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί απ' την κρίση είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων».
Ειδικότερα, προωθείται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 10% υπό μορφή rebate στο τέλος κάθε εξαμήνου, εφόσον οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, καταβάλουν φόρους μισθωτών υπηρεσιών και εισφορών αποκλειστικά μέσω τραπεζών και παρουσιάζουν απόλυτη συνέπεια στην καταβολή των οφειλόμενων εισφορών τους.