Μικρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 23 Απριλίου 2002 13:26

Σε αρνητικό έδαφος έχουν περάσει οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υπό το βάρος πιέσεων στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των πετρελαϊκών εταιρειών. Στον αντίποδα, συνεχίζονται οι τοποθετήσεις σε τίτλους εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί οριακά κατά 0,06% και έχει διαμορφωθεί στις 5.218,4 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,12% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,15% και βρίσκεται στις 5.197,79 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών υποχωρεί σε ποσοστό 0,17% έχοντας διαμορφωθεί στις 3.577,7 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και σήμερα οι τίτλοι κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στον απόηχο των απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι εταιρείες Ericsson, Worldcom και Lucent Technologies.

Η μετοχική τιμή της Ericsson υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 7,7% με αποτέλεσμα οι συνολικές της απώλειες στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις να υπερβαίνουν το 30%. Οι μετοχές των εταιρειών Alcatel και Nokia υποχωρούν κατά 2,17% και 2,13% αντιστοίχως.

Πιέσεις δέχονται και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών μετά την ανακοίνωση της γερμανικής RWE-DEA ότι τα κέρδη της στην τρέχουσα χρήση αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση.

Η μετοχή της BP υποχωρεί κατά 0,50%. Ανάλογες απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές των εταιρειών Royal Dutch και ΤοtalFinaElf.

Στον αντίποδα, ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται οι μετοχές εταιρειών σχεδιασμού και κατασκευής ημιαγωγών μετά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των εταιρειών Infineon Technologies και Stmicroelectronics ως προς τις προοπτικές της εν λόγω βιομηχανίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/23/212147.htm . Η μετοχή της γερμανικής Ιnfineon ενισχύεται κατά 1,45%.

Κέρδη καταγράφουν, επίσης, και οι φαρμακοβιομηχανίες με αιχμή τη μετοχή της ολλανδικής Akzo Nobel, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις της στο πρώτο τρίμηνο του 2002 αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Τέλος, απώλειες καταγράφει η μετοχική τιμή της Syngenta AG. Ο κορυφαίος, παγκοσμίως, όμιλος αγροχημικών ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του σημείωσαν στο πρώτο τρίμηνο μείωση 3% λόγω ανταγωνισμού στην αμερικανική αγορά καλαμποκιού. Η μείωση που σημείωσαν τα έσοδά του (στα 1,84 δισ. δολάρια) ήταν μικρότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα