Επιμένει η Κομισιόν στην ακολουθούμενη πολιτική για ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα, καθώς, αν και αναγνωρίζει πως «έχει βραχυπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις», θεωρεί πως μακροπρόθεσμα οδηγεί σε ανάπτυξη.
Πιο αναλυτικά, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στη χώρα μας, με αφορμή δηλώσεις του αξιωματούχου του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος σημείωσε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε με λίγο πιο αργό ρυθμό όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση και να προχωρήσουμε ταχύτερα με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σαντάλ Χιούζ ανέφερε ότι οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή, μακροπρόθεσμα, προσδίδουν αξιοπιστία στην οικονομία μιας χώρας και διασφαλίζουν την επιστροφή της στην ανάπτυξη.
Τόνισε, επίσης, ότι ένα μέρος του πακέτου μέτρων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα αποβλέπει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στην επιστροφή της οικονομίας σε «βιώσιμη κατάσταση» μακροπρόθεσμα. Πρόσθεσε ειδικότερα ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η χρηματοδότηση μέσω κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και η τεχνική βοήθεια της Ομάδας Δράσης, περιλαμβάνονται σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων, που έχει στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη τροχιά.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του Επιτρόπου Ολι Ρεν, στη διάρκεια ομιλίας του στη Χάγη. Ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αποφασιστική πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί τόσο στη δημοσιονομική σταθεροποίηση, όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Αναφερόμενος στο PSI, δήλωσε ότι αναμένει ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών, ενώ επανέλαβε ότι η συμφωνία για την ουσιαστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας.
Συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα
Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου διάσωσης, με έμφαση στις νέες μεταρρυθμίσεις που θα κληθεί να εφαρμόσει η Αθήνα.
Για την εκταμίευση των 130 δισ. ευρώ, με τα οποία η Ελλάδα θα καλύψει επείγουσες χρηματοοικονομικές της ανάγκες, ζητείται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η δρομολόγηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και η παροχή οικονομικής στήριξης από τους φορολογούμενους και τα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παντελή Καψή, το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μπορεί να περιλαμβάνει δύσκολες αποφάσεις. «Όταν θα φτάσουμε δεν θα είναι χωρίς πόνο και κόστος η συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τ/σ Mega.
Γ. Ακερμαν: «Όχι» στην έξοδο κράτους μέλους από το ευρώ
Εν τω μεταξύ, αντίθετος στην προοπτική εξόδου οποιασδήποτε χώρας από την ευρωζώνη δηλώνει ο διοικητής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, επισημαίνοντας τον υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης που εμπεριέχει μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
O κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης των ιδιωτών επενδυτών. Μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχει ουσιαστική απόσταση, επισήμανε, εκτιμώντας ότι πολύ σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Διακυβεύονται τόσα πολλά, ώστε όλοι πρέπει να συμβάλλουμε» τόνισε ο κ. Ακερμαν, προσθέτοντας ότι η επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι πιέσεις που δέχονται άλλες χώρες της ευρωζώνης με μεγάλο χρέος, όπως η Πορτογαλία.
Ο επικεφαλής της Deutsche Bank ανέφερε συγκεκριμένα πως περιμένει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η Αθήνα θα υπογράψουν μια εθελοντική συμφωνία για «κούρεμα» του χρέους ως 70%. Πρόσθεσε μάλιστα πως «μια στάση πληρωμών θα μας κόστιζε πολύ περισσότερο».
Γιούνκερ: Εξαιρετικά δύσκλοες οι συνομιλίες για το PSI
Λίγο αργότερα πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολες» τις συζητήσεις κυβέρνησης και ιδιωτών πιστωτών για το PSI.
Παράλληλα, δήλωσε πως θεωρεί ανεπαρκή τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να λάβουν επιπλέον μέτρα για αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες.
Γ. Παπανικολάου: Να συμμετάσχει στο «κούρεμα» η ΕΚΤ
Παρέμβαση για το θέμα έκανε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Παπανικολάου, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δεχθεί κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, ανακουφίζοντας, όπως σημείωσε, την Ελλάδα, κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. Διευκρίνισε πως η ΕΚΤ δεν θα υποστεί ζημιές απλώς δεν θα προσποριστεί κέρδος «γιατί όταν η ΕΚΤ αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα στο 75% της αξίας τους περίπου στη δευτερογενή αγορά και αναμένει στη λήξη τους να πληρωθεί στο 100%, τί άλλο παρά κέρδος μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό;».