Κρίσιμο τριήμερο

ΥΠΟΙΚ: Ολα κρίνονται τώρα
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2012 20:10
UPD:22:11

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, διευκρίνισε πως ως το βράδυ της Κυριακής πρέπει να κλείσουν το ασφαλιστικό και οι επικουρικές συντάξεις, τα εργασιακά, οι στόχοι του 2012 και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

«Από σήμερα ως το βράδυ της Κυριακής πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας, όλα κρίνονται τώρα» υπογράμμισε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, πως το κρίσιμο τριήμερο πρέπει να κλείσουν, σε συμφωνία με την τρόικα, τα ζητήματα του ασφαλιστικού, των επικουρικών συντάξεων, τα εργασιακά, οι στόχοι του 2012 και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να επαναλάβει ότι «τα Μνημόνια έχουν έλθει πάλι και τα έχουν όλοι στα χέρια τους, δεν υπάρχει άλλη διαπραγμάτευση από την τωρινή οι δεσμεύσεις της οποίας θα αφορούν την επόμενη Βουλή και τις επόμενες κυβερνήσεις».

Οπως είναι ήδη γνωστό, η συμφωνία για το PSI, που σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο είναι «ένα τυπικό βήμα πριν την ολοκλήρωση», θα τεθεί στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, με το δίλημμα ότι για να ισχύσει θα πρέπει να συνυπογράψουν τα μέτρα. Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup, υπ' όψιν του οποίου θα τεθεί η συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών για το PSI αλλά και η συμφωνία των πολιτικών κομμάτων για το πακέτο των μέτρων.

Κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα περικοπής του δημόσιου χρέους (PSI), ο υπουργός Οικονομικών επανάλαβε πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται ένα τυπικό βήμα πριν την ολοκλήρωση, όμως απομένουν λίγα, όχι αδιάφορα ζητήματα. Διευκρίνισε πως μια από τις μεγάλες εκκρεμότητες που πρέπει να λυθεί μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, εφ' όσον δεν υπάρξει κάποια μικρή μετακίνηση της ημερομηνίας σύγκλησης του οργάνου, είναι να διασφαλιστούν οι όροι συμμετοχής του επίσημου τομέα, δηλαδή των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σ’ αυτό που λέγεται OSI, δηλαδή συμμετοχή του επίσημου τομέα, του Official Sector, στη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κινητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να λυθούν θέματα που αφορούν τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και θέματα ύψους του επιτοκίου του αρχικού ελληνικού δανείου. Συμπλήρωσε πως προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί το PSI και το OSI είναι να υπάρξει συμφωνία στους όρους του νέου προγράμματος.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης, ότι θα πρέπει να γίνει με κοινές μετοχές, ενώ πρόσθεσε ότι γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το θέμα.

Απευθυνόμενος στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν σηκώσει τεράστιο βάρος καθώς έπρεπε να απαντήσουν σε μια σειρά διλήμματα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε αντίστοιχα διλήμματα καλούνται να απαντήσουν και οι βουλευτές από 16 χώρες καθώς είναι σημαντικό για αυτούς να γνωρίζουν που δανείζουν χρήματα οι χώρες τους, μερικές εκ των οποίων είναι μικρότερες από την Ελλάδα, ενώ σε άλλες «το επίπεδο ζωής είναι χαμηλότερο από αυτό που κατέκτησαν οι Έλληνες τις προηγούμενες δεκαετίες».

Νέα συνάντηση Βενιζέλου - Κουτρουμάνη με τρόικα

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, νέα συνάντηση έχουν, από τις 8 το βράδυ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, με τους επικεφαλής της τρόικας. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης είναι το θέμα των ριζικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις που επιτάσσουν οι δανειστές (δραστική μείωση ή και κατάργηση κατώτατου και 13ου- 14ου μισθού, κλαδικές συμβάσεις, επικουρικές συντάξεις, κ.λπ.).

Εάν υπάρξει συμφωνία στη συγκεκριμένη συνάντηση, αυτή θα τεθεί υπόψη και της σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να δεσμευτούν και τα κόμματα έναντι της τρόικας.

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών - Λ. Παπαδήμου πιθανότατα την Παρασκευή

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής είχε δηλώσει πως πιθανότατα το μεσημέρι της Παρασκευής θα γίνει η νέα σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό, των πολιτικών αρχηγών που συμμμετέχουν στην κυβέρνηση. Παπαδήμου. Όπως είχε αναφέρει την Τετάρτη ο κ. Καψής η διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων και τη νέα δανειακή σύμβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη συναπόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών. «Για να υπάρξει η τελική συμφωνία θα έχει προηγηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών» είχε τονίσει.

Συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα

Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου διάσωσης, με έμφαση στις νέες μεταρρυθμίσεις που θα κληθεί να εφαρμόσει η Αθήνα.

Για την εκταμίευση των 130 δισ. ευρώ, με τα οποία η Ελλάδα θα καλύψει επείγουσες χρηματοοικονομικές της ανάγκες, ζητείται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η δρομολόγηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και η παροχή οικονομικής στήριξης από τους φορολογούμενους και τα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα