Κόντρα στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση Ευ. Βενιζέλου - Αλ. Τσίπρα
Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012 11:11
UPD:16:01

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε δυνάμεις οι οποίες, όπως είπε, είναι στο εσωτερικό της κυβερνητικής συνεργασίας και «προσπαθούν τεχνηέντως να κρυφτούν πίσω από κόμματα και πρόσωπα», εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την ενίσχυση των τραπεζών, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για τραγικά διλήμματα, στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και τόνισε ότι «είναι δυσάρεστη αυτή η πολιτική, αλλά η μη εφαρμογή θα είναι πολύ πιο δυσάρεστη».

«Υπάρχει άλλο σχέδιο, υπάρχει άλλη πρόταση;» διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας προτείνει να μην πληρώσουμε τοκοχρεολύσια και να κάνουμε παύση πληρωμών για τρία χρόνια, αλλά πείτε πώς εξελίσσεται αυτό το σενάριο, τι σημαίνει αυτό για την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ, τις επιχειρήσεις, για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους. Πείτε ότι προτείνετε να βγούμε από το ευρώ», κάτι που, όπως προειδοποίησε, θα έχει ως αποτέλεσμα την τραγική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

«Όποιος νομίζει ότι παίζει δημαγωγικά με διάφορες φούσκες πρέπει να πει στο λαό ότι τον εκθέτει σε θανάσιμο κίνδυνο με τεράστιες φούσκες» συνέχισε σε φορτισμένο τόνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Δημαγωγείτε, ανευθυνολογείτε, αλλά το κάνετε αυτό με το να κρύβεστε πίσω από άλλα πρόσωπα», κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο ΥΠΟΙΚ και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί επιτέλους.

Αλ. Τσίπρας: Διακόψτε τώρα τη διαπραγμάτευση - παρωδία

Σε υψηλούς τόνους απάντησε και ο κ. Τσίπρας λέγοντας: «Αφήστε σε μένα να πω ποιες είναι οι προτάσεις μας, μην παρουσιάζετε την καρικατούρα των προτάσεών μας ... Εσείς μας οδηγήσατε και στην έξοδο από το ευρώ και σε στάση πληρωμών», υπογράμμισε και σημείωσε ότι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κάνουμε αυτό που έκανε η Γερμανία το 1953, για να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα χρέους που είχε η οικονομία της όταν έβγαινε από τον πόλεμο.

Και τώρα, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, μας λέτε ότι έχουν αναπτυξιακή προοπτική τα υφεσιακά μέτρα που παίρνετε τόσο καιρό ... Μας λέτε ότι θα μας σώσετε, αλλά γιατί δεν λέτε ότι η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει από τον Απρίλιο του 2010 και η αναγγελία χρεοκοπίας και εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας έγινε από το Καστελόριζο.

Οι τραπεζίτες που χρεοκόπησαν τις τράπεζές τους δίνουν τώρα τα κλειδιά στο δημόσιο, προκειμένου να εγγυηθεί τις καταθέσεις του λαού, συνέχισε στο ίδιο ύφος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως χρεοκοπία είναι να διαλύονται τα Ταμεία, και να μην έχουν φάρμακα τα νοσοκομεία, βιβλία τα σχολεία και να πηγαίνουν πεινασμένοι οι μαθητές, να έχουμε γεμίσει με πάνω από 1 εκατ ανέργους και πολλούς περισσότερους φτωχούς.

Για ποια διαπραγμάτευση μιλάτε; Πότε διαπραγματευτήκατε, διερωτήθηκε. Πείτε έστω κάτι που σας ζήτησαν και δεν το δεχθήκατε έστω μία επιτυχία σε αυτή την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τραγωδία για το λαό να πάρει τα χρήματα του νέου δανείου γιατί, όπως είπε, τίποτα δεν πρόκειται να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία και το 90% θα πάει για τόκους και χρεολύσια και για τις τράπεζες

Καιρός να πείτε και κανένα όχι, ήταν η αποστροφή του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια επανέλαβε ότι «κανείς δεν σας δίνει το δικαίωμα να υπογράψετε εν ονόματι όλων των Ελλήνων». «Είναι θέμα προσώπων που το ΠΑΣΟΚ είναι πέμπτο κόμμα», διερωτήθηκε, «πιστεύετε δηλαδή ότι αν αντικατασταθεί ο ηθικός αυτουργός της τραγωδίας από το φυσικό αυτουργό θα επανακάμψει το κόμμα σας και θα έχετε τη λαϊκή υποστήριξη;» Όχι, τόνισε, είναι ζήτημα πολιτικής, ο λαός δεν εγκρίνει αυτή την πολιτική. Όχι λοιπόν στο όνομά μας διακόψτε αυτή τη διαπραγμάτευση - παρωδία και πάμε αμέσως σε εκλογές. Αν δεν μπορείτε εσεις να περιφρουρήσετε τα στοιχειώδη κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα συμφέροντα του λαού, αφήστε το λαό να το περιφρουρήσει, έχουμε κόκκινες γραμμές και θα τις βάλει ο ελληνικό λαός, κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Τσίπρας.

ΥΠΟΙΚ: Στήνετε το χορό της απόλυτης δημαγωγίας

Εάν η Αριστερά εξακολουθήσει να φλερτάρει με την ιδέα της τεχνητής ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής θα επαναλάβει ένα μεγάλο ολίσθημα, δεν γίνονται έτσι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, υποστήριξε με τη σειρά του ο κ. Βενιζέλος.

Θεωρείτε δεδομένο ότι θα κάνουν το παν για να μας κρατήσουν στο ευρώ. Αυτό είναι μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη και αλόγιστη λογική, εκτίμησε ο ΥΠΟΙΚ και προειδοποίησε: Δεν παίζουμε με τη φωτιά όταν διαχειριζόμαστε τη μοίρα ενός λαού, γιατί αυτό που μπορεί να ζήσουμε και θέλουμε να αποφύγουμε, δεν περιγράφεται.

Απαντώντας εξάλλου, στο σχόλιο του κ. Τσίπρα για τη δημοσκοπική κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «ηρωική ΚΟ του ΠΑΣΟΚ» που αναγκάστηκε να πάρει μόνη της αποφάσεις. Έχετε βρει εύκολο θύμα το ΠΑΣΟΚ, είπε, επειδή έχει υποστεί μια δημοσκοπική αποδυνάμωση.

«Στήνετε το χορό της απόλυτης και ασυγκράτητης δημαγωγίας. Αν αποτύχει η διαπραγμάτευση που θα οδηγηθεί η χώρα κ. Τσίπρα;», ρώτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ανεβάζοντας εκ νέους τους τόνους, συμπλήρωσε : «Παίζουμε με την ιστορία του τόπου και ο λαός θέλει ειλικρίνεια», αλλά εσείς «παίζετε με την καταστροφή της χώρας και πίσω από την καταστροφή υπάρχουν συμφέροντα τα οποία περιμένουν να στήσουν το πανηγύρι τους».

«Ο κ. Βενιζέλος, με μεγάλη καθυστέρηση, είπε αλήθειες που έπρεπε προ πολλού να είχαν ακουστεί», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κωστής Αϊβαλιώτης. «Κάποιοι», πρόσθεσε, «εκουσίως, ή ακουσίως έχουν μετατρέψει τον πολιτικό τους λόγο σε λόγο "ατζέντη" του άκρατου κεφαλαίου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα