ΥΠΟΙΚ: Στόχος η επιστροφή των καταθέσεων

Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012 11:37
UPD:13:59

Τη σημασία της διασφάλισης του τραπεζικού συστήματος με στόχο την ομαλή λειτουργία της οικονομίας υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τη σημασία της διασφάλισης του τραπεζικού συστήματος με στόχο την ομαλή λειτουργία της οικονομίας υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

«Αν δεν υπάρχει ένα ασφαλές τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει οικονομία», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφέρθηκε ακόμη στη μείωση των καταθέσεων των Ελλήνων στις τράπεζες, σημειώνοντας ότι η επιστροφή των καταθέσεων πρέπει να είναι ένας μεγάλος στόχος.

Συγκεκριμένα, εξηγώντας γιατί προκύπτει το ζήτημα επανακεφαλαιοποίησης και παροχής αυξημένων εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ανέφερε: «Πρωτίστως γιατί έφυγαν οι καταθέσεις των Ελλήνων καταθετών κι όχι μόνον των μεγαλοκαταθετών, αλλά και αυτές που έπρεπε να μετατραπούν σε χρήμα για να πληρωθούν οφειλές προς το Δημόσιο και αυτές που έπρεπε να μετατραπούν σε χρήμα για να πληρωθούν εργαζόμενοι των επιχειρήσεων και χρήματα που πήγαν σε σπίτια και φύλλασονται, αποθησαυρίζονται χωρίς να αποδίδουν για κανέναν τίποτα».

Όπως είπε, οι καταθέσεις που έφυγαν δεν ανήκουν μόνο σε μεγαλοκαταθέτες αλλά και σε πολίτες που τις μετέτρεψαν σε χρήματα για να πληρωθούν οφειλές στο Δημόσιο ή εργαζόμενοι επιχειρήσεων.

Ανέφερε μάλιστα ότι το ποσό αυτών των καταθέσεων από τα τέλη του 2009 έως σήμερα ανέρχεται σε 65 δισ. ευρώ. Εξ αυτών μόνο 16 δισ. ευρώ έχουν πάει επισήμως με εμβάσματα στο εξωτερικό και από αυτά μόνο το 10% έχουν πάει στην Ελβετία. Τα υπόλοιπα 45 δισ., όπως εξήγησε, εν μέρει έχουν μετατραπεί σε δαπάνη, αλλά εν πολλοίς είναι κρίμα να είναι φυλαγμένα και να μην γυρίζουν στις τράπεζες.

Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του σχετικά «με τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων λιτότητας και την ταυτόχρονη αύξηση των αμοιβών και των προμηθειών των τραπεζικών ιδρυμάτων», ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την ώρα που φτωχαίνει ο λαός αυξάνει την πριμοδότηση προς τα τραπεζικά ιδρύματα.

Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν σώζει τους τραπεζίτες αλλά την τραπεζική λειτουργία.

«Επιδιώκουμε με την ολοκλήρωση του PSI και των πολύ δύσκολων διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα για να δώσουμε υο μήνυμα παντού ότι οι τράπεζες έχουν οριστικά διασφαλιστεί», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα