ΓΣΕΒΕΕ: Αλληλένδετο με την κρατική πολιτική το μισθολογικό κόστος

Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012 17:59
UPD:18:10

Υπόμνημα με προτάσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για τα εργασιακά.

Υπόμνημα με προτάσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για τα εργασιακά, υπογραμμίζοντας ότι βασικοί παράγοντες του μισθολογικού κόστους «δεν είναι ελέγξιμοι μόνο από την μεριά των εργοδοτών, αλλά εξαρτώνται και από την κρατική πολιτική».

«Οι εταίροι μπορούν να ρυθμίσουν το ζήτημα του μισθολογικού κόστους, από την άλλη μεριά οι κυβερνητικές - κρατικές πολιτικές είναι εκείνες που καθορίζουν το συνολικό κόστος των επιχειρήσεων», επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ και διευκρινίζει ότι αυτό συμβαίνει «μέσα από τις παραγωγικές εισροές που συνδέονται με κατ' ουσία κρατικές υπηρεσίες (ενέργεια κλπ), το μη μισθολογικό κόστος στου οποίου την απόδοση επίσης διαμεσολαβεί το κράτος (ασφάλιση, υγεία, κλπ) και την συνεχώς μεταβαλλόμενη φορολογία σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις».

Η διοίκηση της Συνομοσπονδίας υποστηρίζει ότι στο τραπέζι της συζήτησης των κοινωνικών εταίρων πρέπει να μπει «και το σημαντικό μέρος του κόστους που προέρχεται από τον κρατικό τομέα αμέσως και εμμέσως», καθώς όπως τονίζει, «τότε μόνο μπορεί να είναι βιώσιμη και αξιόπιστη μία διμερής συμφωνία που θα αφορά τους μισθούς». «Δεν υποστηρίζουμε ότι οι μισθοί δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διορθώσεων, υποστηρίζουμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μονομερώς, ιδιαίτερα όταν το περιβάλλον και η φορολογία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα συνεχώς μεταβάλλονται» υπογραμμίζεται στο υπόμνημα.

Οπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, εάν συνυπολογιστεί ότι το συνολικό κόστος εργασίας είναι πιο ελαστικό σε σύγκριση με τα άλλα στοιχεία κόστους της επιχείρησης, τότε η διατήρηση του ονομαστικού μη μισθολογικού κόστους σε υψηλό επίπεδο οδηγεί συχνά πολλές επιχειρήσεις, όχι μόνο στο να αποφεύγουν επιπρόσθετες προσλήψεις αλλά πολλές φορές να οδηγούνται και σε άμεση ή έμμεση μείωση του συνολικού κόστους εργασίας. Με στόχο, όπως τονίζεται, «να τεθεί ένα εμπόδιο στην υιοθέτηση τέτοιων υφεσιακών πρακτικών εκ μέρους των επιχειρήσεων», η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους.

Παράλληλα προτείνει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού και του 13ου - 14ου μισθού (για όλες τις μισθολογικές κατηγορίες) το «πάγωμα» των αυξήσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέχρι και το 2013, τη διατήρηση της μετενέργειας, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση με τη ΓΣΕΕ εντός Φεβρουαρίου της ΕΓΣΣΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα