Κρίσιμες διαβουλεύσεις υπό τις πιέσεις της Ευρώπης

Σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2012 15:39
UPD:20:17

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μαραθώνια σύσκεψη των προέδρων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ υπό τον Πρωθυπουργό για το δανειακό πρόγραμμα, την ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εντείνουν τις πιέσεις για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από τη χώρα μας, επισείοντας μάλιστα τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρτατζαφέρης πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου λίγο πριν τις 15.30. «Προσέρχομαι με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να επαναλάβω αυτά που είπε προ ημερών ο γερμανός πρώην καγκελάριος Σμιτ», δήλωσε λακωνικά προσερχόμενος στη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος το Σάββατο είχε διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί τελεσίγραφα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2131992 . Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του ο Γερμανός πρώην καγκελάριος, είχε ταχθεί υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ, ασκώντας σκληρή κριτική στη στάση της Ανγκελα Μέρκελ.

Γ. Καρατζαφέρης: Προσέρχομαι με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να επαναλάβω αυτά που είπε προ ημερών ο X. Σμιτ

Γ. Καρατζαφέρης: Προσέρχομαι με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να επαναλάβω αυτά που είπε προ ημερών ο X. Σμιτ

Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση του πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα κυβερνητικός παράγοντας υπογράμμισε ότι «η συμφωνία των αρχηγών δεν είναι αυτονόητη, αλλά είναι αναγκαία».

«Τα ερωτήματα που τίθενται στους αρχηγούς είναι πολύ συγκεκριμένα και πολύ δύσκολα και απολύτως υπαρξιακά. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν δυσκολίες και εξαρτάται από το πώς εμείς θα διαχειριστούμε τα θέματα και το πώς θα ξανασυζητήσουμε με τους εταίρους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τα στελέχη του IIF

Οπως έγινε γνωστό, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν λίγο πριν τις 19.00 και τα υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ. Οι εκπρόσωποι του IIF βρίσκονται στην Αθήνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του αποκαλούμενου PSI.

«Αγκάθι» τα εργασιακά

Οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίστηκαν και σήμερα σε αναζήτηση «χρυσής τομής» για το πακέτο των εργασιακών σχέσεων, το οποίο παραμένει το βασικό αγκάθι στις συζητήσεις. Λίγο μετά τις 15.00 οι εκπρόσωποι της τρόικας εξήλθαν του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχαν συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο και τους υπουργούς Οικονομίας Ευ. Βενιζέλου και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας παραμένουν ανυποχώρητοι στην απαίτηση για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, κλαδικές συμβάσεις- μετενέργεια), ενώ απαιτούν συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων, ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα, αλλά και περικοπές δαπανών σε Ασφάλιση, Υγεία και Αμυνα.

Πιέσεις Γιούνκερ και Βερολίνου προς την Αθήνα

Στο μεταξύ, σε προδημοσίευση συνέντευξής του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Μάρτιο εάν οι μεταρρυθμίσεις, που απαιτούν οι πιστωτές, δεν πάνε καλά.

«Αν χρειαστεί να διαπιστώσουμε ότι όλα παίρνουν τον κατήφορο στην Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρξει καινούριο πρόγραμμα» αναχρηματοδότησης της χώρας που να της επιτρέπει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. «Αυτό θα σήμαινε μια χρεοκοπία τον Μάρτιο», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε μάλιστα την Αθήνα ότι οι Βρυξέλλες δεν θα κάνουν πίσω στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και εξέφρασε τη δυσφορία του για τα στοιχεία διαφθοράς, που όπως είπε, υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης στην Ελλάδα.

Πιέσεις όμως ασκούνται και από το Βερολίνο. Μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag ο γενικός διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), δήλωσε ότι από την Ελλάδα έρχονται συχνά διακηρύξεις καλής θέλησης, ωστόσο τώρα - όπως και πριν - λίγες είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί. Διαμήνυσε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει «ότι υπάρχει κάποια στιγμή που και η υπομονή εξαντλείται». Το δεύτερο πακέτο στήριξης θα εγκριθεί μόνον όταν η Αθήνα αποδείξει «απόλυτη σοβαρότητα», πρόσθεσε.

Ενδεικτικά είναι ακόμη τα συμπεράσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύει η εφημερίδα Bild am Sonntag http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2132063 , σύμφωνα με τα οποία, οκτώ στους δέκα Γερμανούς διαφωνούν με την αποδέσμευση του πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα σε περίπτωση που η Αθήνα δεν υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Δ. Παπαδημούλης: Σκηνικό δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης

«Στήνουν σκηνικό δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης και επικίνδυνου αδιεξόδου με την τρόικα, για να χρυσώσουν το «χάπι» των άγριων μέτρων», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ερωτηθείς σχετικά με τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι επί της ουσίας έχουν συμφωνήσει και απομένει, όπως είπε, μόνο η «συσκευασία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα