Πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη του τομέα της πράσινης ενέργειας αναδείχθηκε η Ινδία το περασμένο έτος, σύμφωνα με ανάλυση της Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Η πρωτιά αυτή οφείλεται κυρίως στις τεράστιες επενδύσεις των Ινδών στην ηλιακή ενέργεια. Οι επενδύσεις τους στις ΑΠΕ γενικότερα ανέρχονται στο 4% επί του συνόλου των επενδύσεων παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, το 2011 η Ινδία επένδυσε περίπου 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ποσό που μεταφράζεται με ανάπτυξη της τάξεως του 52% για τον κλάδο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η ανάπτυξη στο κομμάτι της ηλιακής ενέργειας, με τις επενδύσεις να αυξάνονται κατά... 700% και πλέον σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε επενδύσεις ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται σε σχέση με τα 3,5 δισ. ευρώ που διοχετεύτηκαν σε πρότζεκτ αιολικής ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά την ισχύ, προστέθηκαν στο εθνικό δίκτυο 2,8 GW αιολικής ενέργειας - που φέρνουν την Ινδία στην τρίτη θέση ως προς την εγκατάσταση ανεμογεννητριών για το 2011 παγκοσμίως- ενώ η ισχύς της ηλιακής ενέργειας που διοχετεύεται στο δίκτυο εκτινάχθηκε στα 2,78 GW από μόλις 18 MW που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα! Το 2012 αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της τάξης του 1 GW.
«Στις αρχές του περασμένου έτους επικρατούσε ανησυχία ότι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού για ΑΠΕ θα έπληττε τις επενδύσεις», σημειώνει ο Ασίς Σέθια της BNEF. «Η απότομη αύξηση στην εγκατάσταση ΑΠΕ δείχνει ότι καθίσταται όλο και πιο ανταγωνιστική οικονομικά, όλο και πιο επεκτάσιμη».
Στόχος της Ινδίας ήταν από τον Απρίλιο του 2007 έως το Μάιο του 2012 να διοχετεύσει στο εθνικό δίκτυο 12,4 GW ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BNEF, η χώρα θα πετύχει με άνεση το στόχο αυτό, ξεπερνώντας μάλιστα και τα 14 GW. Για να γίνει κάτι τέτοιο ωστόσο, όπως λέει ο Σέθια, θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στο δίκτυο προκειμένου να μπορεί μεταξύ άλλων να διαχειριστεί αυτήν την αύξηση.
Παρά τα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις υποδομές, η BNEF εκτιμά επίσης ότι η Ινδία θα συνεχίσει να επενδύει στις ΑΠΕ διατηρώντας την πρωτιά που κατέκτησε το 2011 και η οποία αποτελεί «λαμπρό σημείο στο στερέωμα της καθαρής ενέργειας», όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλός της Μάικλ Λίμπριτς. «Με τους μηχανισμούς στήριξης να καταρρέουν στις ΗΠΑ, τη συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη και την Κίνα να έχει ήδη αγγίξει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της [στην ανάπτυξη των ΑΠΕ], είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς κάποιες από τις άλλες δυνητικά μεγαλύτερες αγορές του κόσμου να ζωντανεύουν».