Στο ρυθμό της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση κινείται το Χ.Α. στις τελευταίες συνεδριάσεις, επισημαίνει η Merit Χρηματιστηριακή στο εβδομαδιαία σχόλιό της για την ελληνική αγορά.
Όπως αναφέρει, παρά τις καθυστερήσεις στις συμφωνίες και το ασφυκτικό κλίμα που δημιουργείται για την Ελλάδα, το ανοδικό momentum των τελευταίων 4 εβδομάδων διατηρείται σε μεγάλο βαθμό.
«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η συμφωνία φαίνεται να είναι θέμα χρόνου αφού η πλειοψηφία των μέτρων έγινε δεκτή από τους πολιτικούς αρχηγούς. Μετά τη συμφωνία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί το PSI που έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος και υπάρχουν πολλά σενάρια για το τι πρόκειται να γίνει με τα ομόλογα που λήγουν στις 20 Μαρτίου. Παράλληλα, οι ελπίδες για συμμετοχή της ΕΚΤ στο "κούρεμα" έστω και στις τιμές κτήσεως είναι αυξημένες», αναφέρει η χρηματιστηριακή.
Σύμφωνα με τη Merit, το ελληνικό χρηματιστήριο αντέδρασε ψύχραιμα στο σκηνικό αδιεξόδου που απειλήθηκε. «Αυτό ίσως να σημαίνει ότι στις 620 μονάδες των αρχών Ιανουαρίου να είχαν προεξοφληθεί πολλά αρνητικά ενδεχόμενα.»
Τεχνικά η εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν έχει αλλάξει πολύ από την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνει. Διατήρηση πάνω από τις 800 μονάδες ανοίγει το δρόμο για τις 850 μονάδες και νέα υψηλά τετραμήνου, ενώ όσο διατηρείται πάνω από τις 720 μονάδες παραμένει σε ισχύ το ανοδικό ράλι.
«Κάθε μια συνεδρίαση έχει το δικό της ενδιαφέρον από εδώ και πέρα καθώς μέχρι την πληρωμή των ομολόγων στις 20 Μαρτίου κάθε μέρα θα είναι κρίσιμη. Η αποφυγή της πτώχευσης αν όλα πάνε καλά αναμένεται να παίξει θετικό ρόλο και στις τιμές με ελπίδες να υπάρχουν ακόμα και για μετατροπή του ράλι σε μακροπρόθεσμο, αν και έχουμε κάθε λόγο να αναμένουμε αυξημένη τη μεταβλητότητα», προσθέτει η χρηματιστηριακή.
Εκτιμά επίσης ότι η παρουσία ξένων επενδυτών στο Χ.Α. θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του momentum. Τον Ιανουάριο πάντως βρέθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (μείωση της συμμετοχής κατά 1,2% υπέρ των εγχώριων επενδυτών) και φαίνεται ότι τα ξένα funds θα επιστρέψουν μαζικά μόνο εάν πειστούν ότι το ελληνικό ζήτημα βαίνει προς τη λύση του. Ενεργοποίηση των ξένων θεσμικών θα σημάνει και σημαντική αύξηση στους τζίρους μη τραπεζικών τίτλων, οι οποίοι έχουν αυξηθεί τον τελευταίο μήνα αλλά λιγότερο σε σχέση με τους τραπεζικούς τίτλους, καταλήγει η Merit στο σχόλιό της.