Για τον κίνδυνο ναυαγίου της συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στα σημερινά τους δημοσιεύματα, μετά την αποτυχία της ελληνικής πλευράς να προσέλθει με συμφωνία επί του νέου μνημονίου στο σημερινό Eurogroup.
«Η αδυναμία συμφωνίας επί των όρων του πακέτου διάσωσης έχει εξοργίσει τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», αναφέρει σχετικό άρθρο στον ιστότοπο του πρακτορείου Reuters. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου ενδεχομένως να αποφασιστούν μέτρα για τη συνδρομή της Ελλάδας.
«Η αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας εντείνει τους πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες των κομμάτων, οι οποίοι καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και της διατήρησης της λαϊκής στήριξης εν όψει των επερχόμενων εκλογών. Σύμφωνα με τον κόσμο που διαδηλώνει στους δρόμους της Αθήνας, τα νέα προγράμματα θα φτωχύνουν τα νοικοκυριά και θα βυθίσουν ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση την οικονομία», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής The Wall Street Journal.
Αντίσταση είναι πιθανόν να βρουν οι νέες περικοπές και από τους Έλληνες βουλευτές, καθώς πολλοί εξ’ αυτών έχουν ήδη δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δηλώσουν τα νέα μέτρα. «Εάν υπάρξει συμφωνία, πιθανόν να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του ελληνικού κοινοβουλίου την Κυριακή προκειμένου να τεθεί σε ψήφιση το νέο πρόγραμμα», προειδοποιεί ο αρθρογράφος της WSJ.
«Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη λιτότητα στην Ελλάδα» τιτλοφορείται το σημερινό δημοσίευμα στον ιστότοπο των The New York Times. Όπως αναφέρει, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις κατηγορίες ότι προσυπέγραψαν τη συμφωνία, αφήνοντας τον Λουκά Παπαδήμο εκτεθειμένο στη λαϊκή οργή.
Πιο αισιόδοξος επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο, Χόλγκερ Σμίντινγκ, ο οποίος σχολίασε στο Bloomberg ότι «σιγά-σιγά συμπληρώνονται τα κομμάτια του παζλ», εκτιμώντας ότι σύντομα η πίεση της Ευρώπης προς την Ελλάδα θα αρχίσει να εκτονώνεται σύντομα, εάν δεν πάει κάτι στραβά την τελευταία στιγμή.
Ο Τόμας Μάγιερ, κορυφαίος οικονομολόγος της Deutsche Bank AG δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι «η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της για να εξασφαλίσει τους πόρους για την εξυπηρέτηση των ομολόγων της ώστε να αποφύγει μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία». «Εάν δεν έχει τα χρήματα στο λογαριασμό την ημερομηνία της αποπληρωμής, θα χρεοκοπήσει. Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Μπορεί να πάρει μία, δύο ή και τρεις ημέρες αλλά ως εκεί».
Το χαρακτηριστικό των Ελλήνων να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή υπενθυμίζει στο ίδιο άρθρο ο Σέιν Όλιβερ από την AMP Capital Investors Ltd. στο Σίδνεϊ. «Η ιστορία έχει δείξει ότι οι συμφωνίες στην Ελλάδα κλείνουν την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, [οι Έλληνες] βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις».
Για «κατάρριψη των ταμπού», κάνει λόγο η de Volkskrant, αναφερόμενη στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα η Ευρωπαία επίτροπος Νέλι Κρους σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη («Grexit»). «Η Νέλι Κρους κατέρριψε και το τελευταίο ταμπού, σύμφωνα με το οποίο η ευρωζώνη θα καταρρεύσει εάν επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή […]. Οι παρατηρήσεις της επιτρόπου αποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από το περασμένο φθινόπωρο να καταρριφθούν μια σειρά ταμπού, ούτως ώστε να είναι όλοι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο που κριθεί αναγκαίο οι Έλληνες να αφεθούν στην τύχη τους», αναφέρει απόσπασμα της συνέντευξης.
Αυστηρότατη κριτική στο σύνολο του ελληνικού πολιτικού συστήματος για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και η συνέντευξη του Μ. Χρυσοχοΐδη στην FAZ κυριαρχούν στη θεματολογία της σημερινής επισκόπησης του γερμανικού Τύπου.
«Η Ελλάδα ένα κενό», επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η εφημερίδα τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει περιοριστεί σε ένα κενό κράτος. (…). Αυτό το κενό δε γεμίζει ούτε με τις φωνές των ανθρώπων, ούτε με τους τακτικισμούς των πολιτικών και τις πανικόβλητες προειδοποιήσεις των πιστωτών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit προειδοποιεί ότι στο παρασκήνιο η Ευρώπη προετοιμάζεται εδώ και αρκετό καιρό για μία νομισματική ένωση χωρίς την Ελλάδα. Και προσθέτει: «Ωστόσο θεωρείται απίθανο ότι η Γερμανία ή άλλες χώρες του Βορρά θα αποκλείσουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη, καθώς δεν υπάρχει η νομική βάση γι’ αυτό. Πιο πιθανό είναι ότι οι προϋποθέσεις για μία νέα βοήθεια θα γίνουν τόσο σκληρές, ώστε οι Έλληνες θα εγκαταλείψουν μόνοι τους το ευρώ».