Εγκρίθηκε η επανεκλογή του Θ.Καρατζά στο «τιμόνι» της Εθνικής

Μέρισμα 1,10 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2001
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2002 15:06
UPD:15:10

Την επανεκλογή του κ. Θεόδωρου Καρατζά στη θέση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας ενέκρινε σήμερα η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Επίσης, εγκρίθηκε η επανεκλογή του υποδιοικητή Ανδρέα Βρανά. Η γενική συνέλευση ενέκρινε την πρόταση του δ.σ. της Τράπεζας για διανομή μερίσματος 1,10 ευρώ ανα μετοχή για την χρήση 2001 (έναντι 1,09 ευρώ το 2000).

Ο κ. Καρατζάς αναφερόμενος στην προσπάθεια συγχώνευσης Εθνικής-Alpha Bank επεσήμανε ότι η προοπτική αυτή δεν τελεσφόρησε για λόγους ανεξάρτητους της θέλησης της Εθνικής Τράπεζας. Τόνισε, μάλιστα, ότι η διοίκηση και τα στελέχη της Εθνικής κατέβαλαν «συστηματικές και άοκνες προσπάθειες για την προετοιμασία και εκτέλεση αυτού του έργου».

Οπως υπογράμμισε, η προσπάθεια αυτή δεν είχε θετική κατάληξη, όχι για λόγους που σχετίζονταν με την προετοιμασία της, η οποία είχε ήδη σημειώσει πρόοδο κατά την ανακοίνωση της, όσο με την εξέλιξη της διαδικασίας αυτής.

Αναφερόμενος στη μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική της Εθνικής και απευθυνόμενος στους μετόχους της τράπεζας, ο κ. Καρατζάς υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί «η εφαρμογή της πολιτικής εκείνης που αποσκοπεί να σας καταστήσει μετόχους σε έναν μεγαλύτερο και ισχυρότερο οργανισμό, ο οποίος θα διαθέτει ηγετική παρουσία στη εγχώρια αγορά και θα επιτυγχάνει ουσιαστικά επιτεύγματα στο διεθνές πεδίο».

Παράλληλα, ο κ.Καρατζάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης εξαγορών και συγχωνεύσεων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα συνεχίσουμε να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά και τις κεραίες μας υψωμένες για να είμαστε σε θέση να εκμεταλλευθούμε τις κατάλληλες ευκαιρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μια τέτοια όμως προοπτική δεν διασφαλίζεται μόνο από καλή αντίληψη του περιβάλλοντος, προϋποθέτει ανάλογη δομή και λειτουργική ευελιξία».

Ο κ.Καρατζάς ανακοίνωσε ότι το 2002 ο Όμιλος της Εθνικής θα δώσει έμφαση σε εργασίες που αποκτούν νέα δυναμική στην εγχώρια αγορά όπως των τραπεζοασφαλειών, της διαχείρισης χαρτοφυλακίου ιδιωτών πελατών και των απαιτήσεων που δημιουργεί ο χώρος διαχείρισης ενεργητικού.

Ο διοικητής έδωσε έμφαση στην προσπάθεια μείωσης του κόστους λειτουργίας και στην διεθνή παρουσία της τράπεζας. Στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση της συνολικής συνεισφοράς των μονάδων του εξωτερικού του ομίλου στα προ φόρων κέρδη του που υπερδιπλασιάστηκαν στα τέλη του 2001 αγγίζοντας το 12,3% της συνολικής κερδοφορίας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα