Επιφυλάξεις στις Βρυξέλλες

Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2012 20:15
UPD:23:46

Ο Ευ. Βενιζέλος και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ

Εντονα επιφυλακτικό για την Ελλάδα είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες, παρά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηχών στα πολύ επώδυνα μέτρα, όπως διεφάνη από δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων λίγο πριν την έναρξη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με αντικείμενο το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας.

Σκληρότερη όλων είναι για άλλη μία φορά η Γερμανία, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τονίζει: «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει του πρώτου προγράμματος προκειμένου να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Θα συνεδριάσουμε απόψε, όμως, από όσο ξέρω, ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί οι συνθήκες τις οποίες ξεκάθαρα έχουν ζητήσει οι ηγέτες της ΕΕ». Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αύξησής τους, πάνω από τα 130 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει τελική κατάληξη στη αποψινή συνεδρίαση, με αντικείμενο το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Β. Σόιμπλε στη Σύνοδο του Eurogroup

Ο Β. Σόιμπλε στη Σύνοδο του Eurogroup

Και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Passauer Neue Presse καλεί την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, επισημαίνοντας παράλληλα πως κάποια από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα παραμένουν στα χαρτιά. Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ειδικά στον στόχο περιορισμού του ελληνικού χρέους στο 120% ως το 2020, τονίζοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, εξέφρασε την κατανόησή της, καθώς, όπως είπε «οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις φέρνουν μεγάλες περικοπές για πολλούς Έλληνες».

Και ο Επίτροπος αρμόδιος για τα Οικονομικά Ολι Ρεν αναφερόμενος στη χθεσινή συμφωνία σημείωσε πως «εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους ότι μπορούν να εκτελέσουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ολι Ρεν στη Σύνοδο του Eurogroup

Ο Ολι Ρεν στη Σύνοδο του Eurogroup

Αν και εξέφρασε ικανοποίηση για την επίτευξη της συμφωνίας, πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις μέσω της νομοθεσίας, αλλά και άλλες δράσεις, για να πείσει τους εταίρους της σχετικά με τη δέσμευσή της.

Δεν θα δοθεί «πράσινο φως» απόψε δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Στέφεν Βανάκερε. «Οι υπουργοί θέλουν διαβεβαιώσεις πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Ελλάδα θα εφαρμοστούν, αυτό είναι κρίσιμο» πρόσθεσε.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών Μαρία Φέκτερ: «Οι Ελληνες σε λίγες εβδομάδες θα προσέλθουν στις κάλπες και μέχρι τότε θέλουμε εγγυήσεις ότι ακόμη και μετά τις εκλογές η συμφωνία θα εφαρμοστεί». Σχετικά με το δεύτερο πακέτο στήριξης, σημείωσε πως «η Ελλάδα πρέπει πρώτα να εκπληρώσουν αυτά που προβλέπει το πρώτο πακέτο προκειμένου να εγκριθεί το δεύτερο».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η Μ. Φέκτερ στη Σύνοδο του Eurogroup

Η Μ. Φέκτερ στη Σύνοδο του Eurogroup

«Θα δούμε στη συνάντηση απόψε, εάν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Υπάρχουν λογικά κενά, αλλά πάντως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικελ Νούναν.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Μάικλ Νούναν στη Σύνοδο του Eurogroup

Ο Μάικλ Νούναν στη Σύνοδο του Eurogroup

«Μια συμφωνία για την Ελλάδα είναι καλοδεχούμενη γιατί σταθεροποιεί την ευρωζώνη. Μια επίλυση του ελληνικού προβλήματος θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στις αγορές κάποια στιγμή μέσα στο 2012», πρόσθεσε.

«Δεν θα υπάρξει οριστική συμφωνία, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει πρώτα να δούμε την έκθεση της τρόικας: ένα "ναι" ή ένα "όχι" στο αν η Ελλάδα έχει συμμορφθωεί με όλα τα προαπαιτούμενα για την έγκριση του δεύτερου προγράμματος στήριξης» δήλωσε σε ιδιαίτερα επιφυλακτικό τόνο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κεες Ντε Γιάχερ. «Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο ανακοινώσεις, αλλά εμείς θέλουμε να δούμε πραγματική εφαρμογή των μέτρων καθώς και πλήρη δέσμευση όλων των πολιτικών αρχηγών για τα μελλοντικά μέτρα».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Γιαν Κέες Ντε Γιάγκερ στη Σύνοδο του Eurogroup

Ο Γιαν Κέες Ντε Γιάγκερ στη Σύνοδο του Eurogroup

ΔΝΤ: Σημαντικό πρώτο βήμα, οι συνομιλίες συνεχίζονται

Προσερχόμενη στο Eurogroup η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως «τα νέα που ήρθαν από την Αθήνα είναι πολύ ενθαρρυντικά» κάνοντας λόγο για «μια θετική εξέλιξη»: «Υπάρχουν προφανώς κάποια πολύ ενθαρρυντικά νέα από την Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση μίας πολύ δύσκολης δουλειάς, πιστεύω ότι είναι μία θετική εξέλιξη ... πρόκειται πραγματικά για μία θετική έναρξη της βραδιάς» σημείωσε, προσθέτοντας πάντως ότι «μένει να γίνουν ακόμη πολλά».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η Κριστίν Λαγκάρντ στη Σύνοδο του Eurogroup

Η Κριστίν Λαγκάρντ στη Σύνοδο του Eurogroup

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και δηλώσεις εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις ΗΠΑ. «Ένα σημαντικό αρχικό βήμα ήταν να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των ηγετών του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αθήνα. Το επόμενο βήμα είναι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες σε αυτή τη βάση» σημείωσε ο κ. Τζέρι Ράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Πρόσθεσε πως το ΔΝΤ και η κυβέρνηση συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου διάσωσης.

Τόνισε ακόμη ότι η τρόικα επιδιώκει να εξασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων και ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να λάβουμε τις διαβεβαιώσεις που απαιτούνται. Δεν είναι απαραίτητο να είναι γραπτές».

Τέλος, ο κ. Ράις ανέφερε ότι «πρέπει να γίνουν και άλλες αλλαγές» και «να προχωρήσουν πολιτικές που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη» προσθέτοντας ωστόσο ότι «γνωρίζουμε πόσο δύσκολο θα είναι και προσπαθούμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπο και να κατανείμουμε δίκαια τα βάρη».

Δεν θα υπάρξει οριστική απόφαση απόψε

Bέβαιο είναι πως απόψε δεν θα υπάρξει τελική απόφαση, όπως δήλωσε και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το ίδιο ανέφεραν νωρίτερα και κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, υπενθυμίζοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίας που είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν ορισμένες χώρες. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ναυτεμπορικής στη βελγική πρωτεύουσα, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία δεν μπορούν να δώσουν σήμερα οριστικό «πράσινο φως» γιατί οφείλουν να περάσουν τη συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια ή τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ωστόσο, μπορει να επιτευχθεί κατ΄ αρχήν συμφωνία η οποία θα λάβει οριστική μορφή όταν ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασίας στις παραπάνω χώρες.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στη Σύνοδο του Eurogroup

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στη Σύνοδο του Eurogroup

Στις Βρυξέλλες και εκπρόσωποι του IIF

Σημειώνεται πως στις Βρυξέλλες βρίσκεται και οι εκπρόσωποι των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ. Ο γενικός διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα και ο Ζαν Λεμιέρ, ο οποίος είναι σύμβουλος του προέδρου της τράπεζας BNP Paribas, Μποντουέν Προτ, παρευρέθηκαν νωρίτερα σε σύνοδο της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας που έγινε στο Παρίσι.

Ευ. Βενιζέλος: Απομένει η έγκριση του Eurogroup

«Μετά από μία μακρά και σκληρή περίοδο διαπραγματεύσεων καταλήξαμε σε συμφωνία με την Τρόικα για ένα νέο, ισχυρό και αξιόπιστο πρόγραμμα» δήλωσε προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Έχουμε επίσης καταλήξει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές ως προς τις βασικές παραμέτρους του PSI. Τώρα χρειάζεται η πολιτική έγκριση των τελευταίων βημάτων από το Eurogroup» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα