Νέα πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2002 19:09

Απώλειες κατέγραψαν και σήμερα -για τρίτη κατά σειρά ημέρα- οι βασικοί δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος σημείωσε άνοδο κατά 0,52% και έφθασε τις 5.218,2 μονάδες λόγω της καλής επίδοσης των τραπεζών.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4.528 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,76%, o πανευρωπαϊκός δείκτης DJ STtoxx 50 στις 3.554,69 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 0,37%, ενώ περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί σε ποσοστό 0,66% και βρίσκεται στις 5.157 μονάδες.

Εντονες πιέσεις δέχθηκαν και σήμερα οι μετοχές τηλεπικοινωνιακών και πετρελαϊκών εταιρειών, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των τραπεζών και των φαρμακοβιομηχανιών.

Η μετοχή της σουηδικής Ericsson κατέγραψε νέες σημαντικές απώλειες (της τάξεως του 9,20%), ενώ μεγάλη πτώση σημείωσαν επίσης οι μετοχές των ομοειδών εταιρειών Nokia (-6,12%) και Alcatel (-2,12%). Αντιθέτως, η μετοχή της Vodafon σημείωσε άνοδο κατά 0,70% παρά τις πιέσεις που δέχθηκε κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Οι αρχικές της απώλειες αποδόθηκαν στην είδηση η ότι η βρετανική εταιρεία θα καθυστερήσει την έναρξη παροχής υπηρεσιών ταχείας πρόσβασης στο Ιντερνετ στους ιάπωνες χρήστες.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ως προς το πότε θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες υπηρεσίες και για το εάν οι καταναλωτές θα θελήσουν να τις χρησιμοποιήσουν», δήλωσε βρετανός χρηματιστής.

Απώλειες κατέγραψαν και σήμερα οι μετοχές μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της αμερικανικής Εxxon Μοbil http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/24/212319.htm και την πτωτική πορεία των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές.

Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχωρεί κατά 41 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 25,59 δολάρια ανά βαρέλι.

Η υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» αποδίδεται στη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν μικρότερη της αναμενόμενης μείωση, την περασμένη βδομάδα, των αμερικανικών διαθέσιμων αποθεμάτων αργού.

Η μετοχική τιμή της BP σημείωσε πτώση κατά 1,87%. Οι τίτλοι των ομοειδών επιχειρήσεων Royal Dutch και ΤotalFinaElf υποχώρησαν κατά 2% και 1% αντιστοίχως.

Στον αντίποδα, έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο κλάδος των τραπεζών μετά την είδηση ότι η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή-στόχο της Royal Bank of Scotland. Η μετοχή της τελευταίας ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,95%.

Μεγαλύτερη άνοδο (6,26%) σημείωσε η μετοχή της Barclays κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδό της από τότε που εισήχθη στο βρετανικό χρηματιστήριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών, στην αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων της εν λόγω τράπεζας είναι πιθανό να αποφασιστούν διοικητικές αλλαγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα