Αναζητούν ενδείξεις ανάκαμψης

Στο μικροσκόπιο τα εταιρικά αποτελέσματα
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2002 23:33
UPD:25/04/2002 06:41

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ εταιρικών αποτελεσμάτων συνέχισαν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street, οι οποίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να διακρίνουν ενδείξεις για ανάκαμψη των εταιρικών κερδών. Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της Amazon αναπτέρωσαν τις ελπίδες για βελτίωση του σκηνικού στον τομέα τεχνολογίας. Οι μετοχές της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου ενισχύθηκαν ενδοσυνεδριακά κατά 18%, αργότερα όμως επισκιάσθηκαν από την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων από εταιρείες όπως η AT&T, δημιουργώντας ένα κλίμα αστάθειας στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Από την άλλη πλευρά, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση χθες επηρεασμένα ακόμη από τα άσχημα νέα της Ericsson, ενώ η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου πίεσε τις μετοχές του τομέα.

Η νέα πτώση άφησε τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες 2% χαμηλότερα για την εβδομάδα ενώ οδήγησε αρκετούς παρατηρητές στην εκτίμηση για ένα ακόμη άσχημο τρίμηνο στα χρηματιστήρια αξιών. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με απώλειες 58,81 μονάδων, ποσοστό 0,58%, φθάνοντας στις 10.030,43 μονάδες. Απώλειες 16,95 μονάδων, ποσοστό 0,98% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.713,34 μονάδες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,43% και 0,87%, αντίστοιχα, βρίσκοντας κάποια στηρίγματα στην εικόνα σταθερότητας που έδειξε η χρηματιστηριακή αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η μετοχή της Ericsson υποχώρησε κατά 8,8%, ανεβάζοντας τις απώλειες του τριήμερου στο 35%, χάνοντας συνολικά 10 δισ. ευρώ από την χρηματιστηριακή αξία της, στα κατώτερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1996.

Από κοντά ακολούθησε η μετοχή της φινλανδικής Nokia, που έχασε το 5,8% της αξίας της. Εξι από τις 10 μετοχές με τις χειρότερες φετινές επιδόσεις ανήκουν στους τομείς τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για τις: Cable & Wireless, mmO2, Orange, Vodafone, Nokia, Ericsson, που κάθε μια έχει χάσει περισσότερο από το 30% της αξίας τους στο πρώτο τετράμηνο του 2002.

Ο δείκτης τεχνολογίας, όπως ήταν φυσικό, κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες της ημέρας (-2,97%), στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Από τους κερδισμένους της ημέρας, ξεχώρισαν η φαρμακευτική GlaxoSmithKline (+2,2%), μετά την ανακοίνωση αυξημένων κερδών, ενώ ο κλαδικός δείκτης τροφίμων και ποτών εκτινάχθηκε στα ψηλότερα όλων των εποχών εκμεταλλευόμενος την μεταστροφή των επενδυτών προς τις αμυντικές μετοχές.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα