Για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία για την ελληνική κοινωνία προειδοποίησε με σημερινές του δηλώσεις ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, στον απόηχο των μαζικών κινητοποιήσεων και επεισοδίων που επισκίασαν τη χθεσινή ψηφοφορία των μέτρων λιτότητας στην Αθήνα.
Ο κ. Ρεν συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει πολιτική βούληση προκειμένου να υλοποιηθούν τα μέτρα που προβλέπει το νέο πρόγραμμα διάσωσης, προς όφελος του ελληνικού λαού.
«Οι επιπτώσεις από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ελλάδα θα είναι πολύ χειρότερες για την ελληνική κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα πυροδοτούσε στην Ευρώπη η αδυναμία της Ελλάδας να εξασφαλίσει την επείγουσα χρηματοδότηση.
Επίσης, ο επίτροπος επί οικονομικών και νομισματικών θεμάτων της ΕΕ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα δρομολογήσει εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα εν όψει της συνόδου του Eurogroup την Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αναμένεται από την κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου να προτείνει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τα πρόσθετα μέτρα εξοικονόμησης 325 εκατ. ευρώ στη σύνοδο της Τετάρτης. Επίσης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα εξασφάλισης της συναίνεσης των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα.
Αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, τόνισε ότι η ευρωζώνη ζητά σαφείς δεσμεύσεις από τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση και ότι, με δεδομένο το εύρος του νέου προγράμματος, απαιτείται ισχυρή πολιτική συναίνεση πριν η χώρα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.
Σημείωσε ότι αυτές οι δεσμεύσεις αφορούν και τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, βέβαια, τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί βουλευτές από το κόμμα του, υπερψήφισαν το πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επισήμανε από την πλευρά του ότι η μη υιοθέτηση του δεύτερου οικονομικού προγράμματος από την ελληνική βουλή θα έφερνε «χάος και καταστροφή».
«Παρά τις αρνητικές προβλέψεις, το ελληνικό Κοινοβούλιο, που αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό, υιοθέτησε το πρόγραμμα της Ελλάδας», δήλωσε σήμερα ο Μπαρόζο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
«Η εναλλακτική επιλογή θα ήταν το χάος και- όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός- θα ήταν καταστροφή. Η εναλλακτική λύση θα σήμαινε έλλειψη χρημάτων για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τη δημόσια διοίκηση», ανέφερε ερωτηθείς σχετικά με την θετική ψήφο των Ελλήνων βουλευτών.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα είναι δύσκολο, τόνισε ωστόσο ότι «η άλλη επιλογή θα ήταν χειρότερη».
Την υπερψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας χαιρέτισε εξάλλου και το Βερολίνο. «Χαιρετίζουμε ιδιαιτέρως αυτή την ψηφοφορία που καταδεικνύει την καλή θέληση της Ελλάδας να προχωρήσει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Πρόσθεσε πως η Γερμανία δεν θέλει «εξοικονόμηση για την εξοικονόμηση», αλλά επιθυμεί «απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας».
Είπε ακόμη ότι η χθεσινή απόφαση της Βουλής είναι ενδεικτική «της βούλησης και της ετοιμότητας των Ελλήνων να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες» και επεσήμανε ότι η Γερμανίδας καγκελάριος «δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία προσπάθεια εξώθησης της Ελλάδας από την ζώνη του κοινού νομίσματος».
Κάλεσε πάντως «τις μεγάλες δυνάμεις του τόπου να είναι διατεθειμένες και μετά τις εκλογές να ακολουθήσουν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».
Και η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος λίγο αργότερα δήλωσε ότι η έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων των μέτρων λιτότητας ήταν ένα «πολύ σημαντικό» βήμα, αλλά τόνισε ότι είναι πλέον καιρός να προχωρήσουν τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που πηγαίνουν πέρα από τις περικοπές των δαπανών.
Ερωτηθείσα, αν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Αθήνα ήταν πολύ σκληρά, η Μέρκελ επέμεινε πως «δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει μια αλλαγή σε αυτό το πρόγραμμα». Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν επίσης μέσα για την τόνωση της ανάπτυξης, πρόσθεσε η καγκελάριος.
«Παρ' όλα αυτά, κάτι πρέπει να γίνει για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οριστικοποιούμε τώρα αυτό το πρόγραμμα» σημείωσε η Μέρκελ.
Ερωτηθείσα, κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να επιλεγεί για ένα σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο βοήθησε στην αποκατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μέρκελ είπε είναι ήδη διαθέσιμα τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις που αναζητούν κεφάλαια. «Κάνουμε τα πάντα ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα για την ανάπτυξη, αλλά αυτά τα χρήματα πρέπει να φτάσουν στο σωστό μέρος και να ξοδευτούν με τον σωστό τρόπο» προειδοποίησε η καγκελάριος.
Νωρίτερα, πάντως, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ είχε δηλώσει επιφυλακτικός παρά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο του νέου μνημονίου, εκτιμώντας πως σημασία έχει πλέον η ετυμηγορία των θεσμικών πιστωτών της χώρας.
«Τώρα όλα εξαρτώνται από αυτό που θα πει η τρόικα για την πρόοδο στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ρέσλερ σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση. «Παραμένουμε επιφυλακτικοί», είπε.
Ο Ρέσλερ, ηγέτης του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP, κυβερνητικού εταίρου της Ανγκελα Μέρκελ, περιλαμβάνεται στα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης που ζητούν με επιμονή περισσότερες προσπάθειες από την Ελλάδα.
Ωστόσο, η εκλογική δύναμη του κόμματός του έχει συρρικνωθεί στο 3% των ψήφων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, έναντι 14% στις εκλογές του 2009.
Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή χαιρέτισε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε και έκανε λόγο για ένα πρώτο, ουσιαστικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.
Ο κ. Βεστερβέλε πρόσθεσε ότι τώρα χρειάζεται πραγματική, σκληρή δουλειά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και σημείωσε ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν η Γερμανία και οι άλλοι εταίροι να εγκρίνουν το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Στην υλοποίηση των μέτρων που ενέκρινε η Βουλή την Κυριακή εστίασε και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ. «Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Ελλάδας αποδέχθηκαν αυτό το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, πρέπει τώρα αυτό να υλοποιηθεί και να σταθεροποιηθούν οι χρηματαγορές» τόνισε ο κ. Ζιπέ σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε σήμερα στο Μπορντό στη νοτιοδυτική Γαλλία. «Αν γίνει έτσι, πράγματι, η οικονομική κρίση αυτή καθ' αυτή μπορεί να καταλαγιάσει» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, «πρέπει να επιδιορθωθούν τα λάθη, που διαπράχθηκαν κατά το παρελθόν, να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών, κάτι που θα καταστήσει εφικτή τη βοήθεια που προτείνουμε στην Ελλάδα -μαζί η ΕΕ και το ΔΝΤ».
Ο Ζιπέ αναγνώρισε ότι «το ζητούμενο από την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο, πολύ επώδυνο», επισημαίνοντας όμως πως «τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνης θα προκαλούσε ακόμη πιο επώδυνες δοκιμασίες, ένας είδος οικονομικού, αλλά και πιστωτικού χάους».
Στο μεταξύ, για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης στην Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς Κλάους Ερνστ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Mitteldeutsche Zeitung».
Ο κ. Ερνστ αναφέρεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα εισάγει τρόφιμα και φάρμακα από το εξωτερικό και επισημαίνει ότι η χώρα «χρειάζεται ανάπτυξη και μια έντιμη απομείωση του χρέους της», ενώ τονίζει ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, θα είναι ανυπολόγιστες οι συνέπειες και για τους πιστωτές της.
Μετά το Eurogroup οι επίσημες ανακοινώσεις για το PSI
Όσον αφορά στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI), πηγές με γνώση των σχετικών συζητήσεων ανέφεραν στο Reuters πως οι όροι ανταλλαγής των ομολόγων θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη.
Δύο από τις πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι, αν δεν προκύψουν καθυστερήσεις, η συμφωνία αναμένεται να γίνει μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ιδιώτες θα υποστούν απώλειες 70% με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,5%, ενώ θα αυτό θα είναι συνδεδεμένο και με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο