Ελαττωμένη δείχνει η δυναμική της ανόδου στο Χ.Α. στις τελευταίες συνεδριάσεις, αφού το σημαντικό γεγονός της ψήφισης του μνημονίου πιθανότατα είχε προεξοφληθεί, αναφέρει η Merit στο εβδομαδιαίο σχόλιό της για την ελληνική αγορά.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι θα χρειαστεί και κάποιο άλλο σημαντικό νέο όπως η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης για να διασπαστούν εκ νέου οι 840 μονάδες.
Πάντως, σημειώνει, αν δεν απολεσθούν οι 730 μονάδες, το ανοδικό momentum παραμένει σε ισχύ με τη μείωση των τζίρων το τελευταίο διήμερο να είναι ανησυχητικό φαινόμενο, καθώς δε φαίνεται να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από ξένα χαρτοφυλάκια.
Παρά τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων και την αναταραχή που δημιούργησε η ψήφιση στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, η Merit υπογραμμίζει πως το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του νέου δανείου. Η τελική απόφαση βέβαια δεν έχει ληφθεί ακόμα και η ματαίωση του σημερινού έκτακτου Eurogroup δημιουργεί αστάθεια και υποχώρηση στην ελληνική αγορά όπως αποτυπώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Πιθανότατα το ζήτημα θα λήξει αισίως αν και εκκρεμεί η ψήφιση της δανειακής σύμβασης από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης, εκτιμά η χρηματιστηριακή στο σχόλιό της. Επομένως η τελική έγκριση μπορεί να δοθεί και το Μάρτιο και στο ενδιάμεσο η αμφιβολία θα αποτελέσει ένα παράγοντα αστάθειας στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η καταψήφιση του νέου μνημονίου εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αναιρέσει πλήρως την ανοδική κίνηση των τελευταίων 5 εβδομάδων αφού θα υπήρχε ανησυχία ακόμα και για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα του νέου μνημονίου, η Merit ξεχωρίζει τις διατάξεις για τις τράπεζες, τις οποίες χαρακτηρίζει ευνοϊκές λαμβάνοντας υπ' όψιν τις δυσκολίες του κλάδου την τελευταία τριετία. Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως η πλήρης κρατικοποίηση των τραπεζών αποφεύγεται για τη μεγάλη πλειοψηφία τους, αφού το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής για να μην χρησιμοποιηθούν κοινές μετά ψήφου μετοχές από το ΤΧΣ θα τοποθετηθεί στο 10-15% των συνολικών κεφαλαίων που θα χρειαστούν, ποσό που θεωρητικά μπορεί να καλυφθεί εύκολα από τους παλιούς μετόχους.
Αλλες σημαντικές διατάξεις του μνημονίου αφορούν τη μείωση του στόχου για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015, ενώ αντίθετα προβλέπεται το 2012 να είναι ένα σημαντικό έτος με έσοδα 4,5 δισ. ευρώ που θα αφορούν μεταξύ άλλων τις εισηγμένες ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ.