Aρνητικό το κλίμα στη Wall Street

Κάτω από τις 10.000 μονάδες ο Dow Jones
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2002 17:55
UPD:26/04/2002 10:39

ΠΤΩΣΗ σημειώνουν και σήμερα -για έκτη κατά σειρά συνεδρίαση- οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων εν μέσων έντονων ανησυχιών για την πορεία των εταιρικών επιδόσεων. Ωστόσο, οι απώλειές τους στα τελευταία λεπτά έχουν περιοριστεί.

Στις 17:50 (ώρα Ελλάδος), ο Dow Jones είχε διαμορφωθεί στις 9.983 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,47%, ο S&P 500 στις 1.092 μονάδες μειωμένος κατά 0,08%, ενώ ο Nasdaq ενισχυόταν κατά 0,07%, στις 1.714 μονάδες.

Στον κατάλογο των εταιρειών που έχουν προειδοποιήσει για κέρδη κατώτερα των προβλέψεων στην τρέχουσα χρήση προστέθηκαν σήμερα οι Tyco International και Dynegy. Παράλληλα, τα κέρδη της Worldcom στο πρώτο τρίμηνο του 2002 διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων, ενώ έντονες ανησυχίες προκάλεσε η είδηση περί ύπαρξης ατασθαλιών στις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας λογισμικού Network Associates.

Σημαντικές απώλειες (4,03%) καταγράφει η μετοχή της Dow Chemical. H μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις τις στο πρώτο τρίμηνο του 2002 σημείωσαν πτώση κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Πτώση (2,37%) σημειώνει και η μετοχή της εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού γραφείου Xerox, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ζημίες της στο πρώτο τρίμηνο έφθασαν το ποσό των 64 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ζημίες εμφάνισε στο εν λόγω χρονικό διάστημα και η Goodyear Tire & Rubber, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ελαστικών στον κόσμο. Συγκεκριμένα, οι ζημίες της ανήλθαν σε 63,2 εκ. δολάρια το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, έναντι ζημιών ύψους 46,7 εκ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Οι πωλήσεις του ομίλου μειώθηκαν κατά 3%, στα 3,31 δισ. δολάρια. Η μετοχική τιμή της Goodyear υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,55%. Ανάλογη πτώση σημειώνει και η μετοχή της Cisco Systems, η οποία ανακοίνωσε χθες τη σύναψη συμφωνίας με την Cable & Wireless http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/25/212667.htm .

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η νευρικότητα που επικρατεί αυτές τις ημέρες στη Wall Street οφείλεται και στην έλλειψη εμπιστοσύνης για τις πληροφορίες που παρέχουν στους επενδυτές οι εταιρείες. Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Ζοσεφ Στίγκλιτζ δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι οι εταιρείες ανακοινώνουν «παραπλανητικές πληροφορίες» προκαλώντας «υπερβολική ευφορία για τις μετοxικές τιμές», ενώ ο διοικητής της Φέντεραλ Ρεζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, έχει xαρακτηρίσει τις προβλέψεις για τα κέρδη των εταιρειών της Wall Street υπερβολικά αισιόδοξες http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/25/212664.htm .

Ανησυχεί ο διοικητής της Fed, Aλαν Γκρίνσπαν

Το κλίμα αβεβαιότητας ενισχύει και ο προβληματισμός για την πορεία της οικονομίας, καθώς τα στοιχεία που δόθηκαν προσφάτως στη δημοσιότητα δείχνουν ότι η ανάκαμψη δεν θα έχει τη δυναμική που αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν απρόσμενη μείωση κατά 0,6% το Μάρτιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/24/212503.htm , ενώ μείωση παρουσίασαν τον ίδιο μήνα και οι πωλήσεις νέων κατοικιών, για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες.

Η Φέντεραλ Ρεζέρβ, στο «Μπεζ Βιβλίο» της, που δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ, αν και αναφέρει ότι η οικονομία των ΗΠΑ βελτιώνεται, τονίζει ότι παραμένουν ανησυχίες σχετικά με το ρυθμό ανάκαμψης, επαναλαμβάνοντας πρόσφατα σχόλια του διοικητή της, Αλαν Γκρίνσπαν, ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου.

Σε ό,τι αφορά τα σημερινά νέα από την οικονομία, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα που έληξε στις 20 Απριλίου οι αιτήσεις για τη χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 31.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκαν στις 421.000. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα μειωθούν κατά 20.000.

Την Παρασκευή η αμερικανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει το ρυθμό αύξησης του εγχώριου ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτές, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο εν λόγω χρονικό διάστημα ήταν της τάξεως του 5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα