Αισιοδοξία για συμφωνία στο Eurogroup

Τηλεδιάσκεψη είχαν Μόντι, Μέρκελ και Παπαδήμος
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 14:51
UPD:18/02/2012 00:02

Αισιόδοξοι ότι στο Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Μόντι.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν σήμερα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα από το Μαξίμου, η οποία επιβεβαίωσε ότι η διάρκειας περίπου 50 λεπτών τηλεδιάσκεψη διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. «Οι τρεις συμμετέχοντες προσδοκούν ότι το Eurogroup τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του θα καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα», ανέφερε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι η Αγκελα Μέρκελ είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί τη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ωστόσο ακύρωσε το ταξίδι της λόγω της αιφνίδιας παραίτησης του Γερμανού προέδρου.

Ο κ. Παπαδήμος είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα και με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Την πεποίθηση ότι τα μέλη της Ευρωζώνης θα καταλήξουν τη Δευτέρα σε συμφωνία για τη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά και τη διαγραφή τμήματος του ελληνικού χρέους, εξέφρασε και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του, για την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών, του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων των μελών της ευρωζώνης και τη στήριξη της Ελλάδας, «που προσπαθεί να ανατάξει την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά μεγέθη».

«Η απόφαση για εκλογές, πότε, πού και πώς θα διεξαχθούν, είναι απόφαση του κυρίαρχου ελληνικού κοινοβουλίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κότχαους, απορρίπτοντας τα περί παρέμβασης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις πολιτικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Ο κ. Κότχαους ωστόσο διευκρίνισε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν ακυρώνει τη δήλωσή του, σχετικά με το παράδειγμα της ιταλικής κυβέρνησης, το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα και για την Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης στα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου οι πολιτικές δυνάμεις δεσμεύθηκαν για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος βοήθειας.

Το Βερολίνο παραμένει στα όσα έχουν συμφωνηθεί όσον αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI και εργάζεται μόνον προς αυτή την κατεύθυνση, είχε δηλώσει νωρίτερα στην Deutsche Welle στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Χαρακτήρισε μάλιστα «ανοησίες» τα περί δανείου γέφυρας προς την Ελλάδα μέχρι τις εκλογές του Απριλίου. Δεν υπήρχαν ποτέ τέτοια σχέδια, τόνισε, για να προσθέσει ότι έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλές ανοησίες το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ καλύτερο σημείο από την προηγούμενη εβδομάδα. Και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει απόφαση τη Δευτέρα, εφόσον βεβαίως διευθετηθούν προηγουμένως ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, καθώς πολλές πληροφορίες κατέφθασαν λίγο πριν ξεκινήσει η χθεσινή τηλεδιάσκεψη και γι' αυτό θα πρέπει τώρα να εξεταστούν και να αξιολογηθούν.

Αφορούν στον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους, μια πρόταση που φέρονται να στηρίζουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης, αλλά και η Ελλάδα, τη στενότερη εποπτεία της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής καθώς και την αξιολόγηση της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση εάν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι, μεταξύ των άλλων, ζητείται η γραπτή δέσμευση και του ΛΑ.Ο.Σ., η ίδια πηγή ανέφερε ότι ζητούμενο παραμένει η αξιοπιστία και βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος. Το πρόγραμμα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και είναι σημαντικό αυτό να ισχύει και για την υλοποίησή του, ακόμη και μετά από εκλογές. Ως εκ τούτου, όσο περισσότερες οι εγγυήσεις, τόσο το καλύτερο, είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" γράφει σήμερα πως η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Φέκτερ φέρεται να δήλωσε πως «ο σκεπτικισμός είναι ιδιαίτερα ισχυρός μεταξύ των χωρών που το αξιόχρεό τους έχει αξιολογηθεί με ΑΑΑ, όπως ηΓερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία) για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει». Χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γέγκερ είχε πει στο ολλανδικό κοινοβούλιο ότι «μιλώντας ειλικρινά, εξετάζουμε το σχεδιασμό [μέτρων] έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που κάτι απροσδόκητα πάει στραβά. Είναι η συνετή πολιτική του κάθε υπουργού Οικονομικών να σκέφτεται σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί εκτός από την επιθυμητή πορεία».

«Με την παρότρυνση ορισμένων χωρών, η σύνοδος της Ευρωομάδας αναβλήθηκε επειδή σκεφτήκαμε ότι θα κατέληγε σε αποτυχί» σημείωσε ο Ντε Γέγκερ. «Σε διαφορετική περίπτωση εγώ, ο Γερμανός και ο Φιλανδός ομόλογός μου δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και θα είχαμε μόνο τη δυνατότητα να πούμε όχι».

Γιούνκερ: Απέχουμε ακόμη από το στόχο μείωσης του ελληνικού χρέους

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με το στόχο της μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ακόμη προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. «Έχουμε την απόφαση του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου που εκφράζει την άποψη ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι στο 120%. Είμαστε μακριά από τον στόχο αυτό. Με όλες τις συζητήσεις που θα έχω...μέχρι το βράδυ της Κυριακής θα προσπαθήσω το νούμερο αυτό να πλησιάσει πιο κοντά στον στόχο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ακόμη ότι είναι ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία τη Δευτέρα για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, αποκλείοντας την πιθανότητα να ζητηθούν και νέες γραπτές δεσμεύσεις από τους Έλληνες πολιτικούς. «Δεν θα διαπραγματευτώ με την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι μεγάλη ανάγκη να επιτευχθεί μια συμφωνία τουλάχιστον για το PSI (το λεγόμενο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους) στη σύνοδο της Δευτέρας» σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο.

Εκτός από τη συμφωνία για τη διαγραφή του χρέους, ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι θα ήταν «φρόνιμο, συνετό και επιθυμητό να συμφωνήσουμε στο περίγραμμα του δευτέρου προγράμματος».

Εάν δοθεί το πράσινο φως στο Eurogroup της Δευτέρας, θα μπορέσει να ξεκινήσει άμεσα και η διαδικασία για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Συμμετοχή κεντρικών τραπεζών στο PSI εξετάζει η ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, την πιθανότητα να δεχτεί «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, ίδιο με αυτό που θα υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με το πληροφορίες του Reuters.

Τρεις πηγές από κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης είπαν στο πρακτορείο ότι το θέμα της συμμετοχής των κεντρικών τραπεζών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (PSI) είναι κάτι που συζητείται ακόμη στην ΕΚΤ.

Μία πηγή μάλιστα ανέφερε ότι οι πιθανότητες να υπάρξει σχετική συμφωνία πάνω σε αυτό είναι «50-50» και πρόσθεσε ότι ο μόνος χρονικός περιορισμός έχει να κάνει με το PSI που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης κατέχουν αυτή τη στιγμή ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ περίπου στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια. Τα ομόλογα αυτά δεν έχουν σχέση με τα 40 δισ. ευρώ που αγόρασε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών, το οποίο ξεκίνησε το Μάρτιο του 2010.

Αν τελικά οι κεντρικές τράπεζες αποδεχτούν απώλειες στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων, αυτό θα προσφέρει μια επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα, εκτός των 12-15 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την ΕΚΤ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θα αποποιηθεί τον κερδών από τα ελληνικά ομολόγα που κατέχει.

Φιγιόν: Η Ελλάδα δεν πρέπει να χρεοκοπήσει

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει τα πάντα για να αποφύγει μια ελληνική χρεοκοπία, επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επώδυνο για τη Γηραιά Ήπειρο.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Αυτό θα ήταν δραματικό για τους ίδιους τους Έλληνες αλλά και για τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Φιγιόν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ερωτηθείς ωστόσο αν υπάρχει διαφορετική άποψη στη Γερμανία πάνω σε αυτό το θέμα, είπε ότι, αν και δεν υπάρχει διαφωνία με την καγκελάριο «με την οποία μοιραζόμαστε την ίδια θέση», υπάρχουν κάποιοι στη Γερμανία, εντός της κυβέρνησης, που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.

«Οι Έλληνες έχουν δεσμευθεί για πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός και κάλεσε τους Ευρωπαίους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους απέναντι στη χώρα. «Το να παίζει κανείς με τη χρεοκοπία της Ελλάδας είναι πολύ ανεύθυνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπέρ της συνέχισης της βοήθειας προς την Ελλάδα το 48% των Γερμανών

Την ίδια ώρα, υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα τάσσεται το 48% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση στη Γερμανία.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «Infratest-Dimap» για τον τηλεοπτικό σταθμό ARD και παρουσιάστηκε σήμερα, το 43% των ερωτηθέντων απαντούν αρνητικά στο ερώτημα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι σε αντίστοιχη έρευνα πριν από δύο εβδομάδες το «ναι» είχε συγκεντρώσει 50% και το «όχι» 40%.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα