ΙΕΛΚΑ: Φθηνότερο το ελληνικό καλάθι σε σχέση με το αγγλικό και το γαλλικό

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 17:26

Φθηνότερο είναι το καλάθι προϊόντων στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας σε σχέση με την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το ελληνικό καλάθι κοστίζει σχεδόν 16% λιγότερο απ’ ό,τι το αγγλικό, 18% λιγότερο σε σχέση με το γαλλικό και 0,5% λιγότερο σε σύγκριση με υο ισπανικό.

Η τριμηνιαία έκθεση-αναφορά του ΙΕΛΚΑ παρουσίασε τα αποτελέσματα οργανωμένης έρευνας σύγκρισης τιμών σε τυπικό καλάθι προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα, το Φεβρουάριο 2012, σε σύγκριση με την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Στο πλαίσιο της έρευνας συγκρίθηκαν οι τιμές σε 20 υποκατηγορίες προϊόντων, που συνθέτουν ένα τυπικό καλάθι. Οι υποκατηγορίες αυτές περιελάμβαναν ένα σημαντικό δείγμα τιμών εκατοντάδων προϊόντων.

Όπως τονίζει το ΙΕΛΚΑ, η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά, όταν αφαιρεθεί ο αναλογούν ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για το ΦΠΑ, που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά). Η σύγκριση των καλαθιών, σε αυτή την περίπτωση, δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ακόμα χαμηλότερο μέσο καλάθι από την Αγγλία κατά 24% περίπου και τη Γαλλία κατά 24,5% περίπου, ενώ έχει πλέον και φθηνότερο μέσο καλάθι από την Ισπανία κατά 4,5% περίπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα