IIF: Πάνω από 70% οι ζημίες των ιδιωτών από το PSI

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 11:36
UPD:14:25

Για «ισχυρή συμμετοχή» στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες έχουν δεσμευτεί οι ιδιώτες ομολογιούχοι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.

Ερωτηθείς για τις απώλειες που θα υποστούν οι ιδιώτες από τη συμμετοχή τους στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος του IIF Ζαν Λεμιέρ είπε πως θα είναι «άνω του 70%». Σε δελτίου Τύπου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου υπογραμμίζεται ότι οι απώλειες για τις τράπεζες από το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα φτάσουν τα 107 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, ο κ. Νταλάρα εκτίμησε ότι η συμφωνία που σημειώθηκε σε «εθελοντική βάση» είναι «ισχυρή» για τους ιδιώτες πιστωτές, «δίκαιη» για όλα τα μέρη και με «σημαντικά οφέλη» για την Ελλάδα.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι με τη συμφωνία για το PSI απεφεύχθη η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τη χώρα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει υψηλό ποσοστό συμμετοχής από την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών.

Ο κ. Νταλάρα χαιρέτισε τη θετική στάση που επέδειξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος καθώς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, «χωρίς τη θαρραλέα ηγεσία των οποίων δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα με συμφωνία».

Ανέφερε ακόμη ότι στη διάρκεια της τελευταίας διετίας υπήρξε έλλειψη αποφασιστικότητας από ελληνικής πλευράς, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινωθεί μετά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγγελα Μέρκελ στη Σύνοδο της Ντοβίλ, τον Μάιο του 2010. Ο επικεφαλής του IIF Επέκρινε, επίσης, «την ακινησία των αρχών της ευρωζώνης, που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αμφιβολίες για τους ιδιώτες επενδυτές».

Τέλος, ο κ. Νταλάρα τόνισε ότι η ιδέα να εισαχθούν ρήτρες συλλογικής δράσης δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τη Διεθνή Ένωση Τραπεζών, με τον Ζαν Λεμιέρ να τονίζει όμως ότι το θέμα αυτό εναπόκειται στις ελληνικές αρχές.

Ο Γάλλος τραπεζίτης τόνισε και αυτός ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε τεράστιες κοινωνικές αρνητικές επιπτώσεις και υποστήριξε ότι αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί σημείο εκκίνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι για τον ελληνικό λαό αρχίζει ένας δύσκολος και επώδυνος δρόμος προσαρμογής.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο PSI οι τράπεζες αναμένεται να υποστούν ζημίες περίπου 74%, σε όρους καθαρής παρούσης αξίας (net present value), για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.

Δύο πηγές ανέφεραν ότι οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα υποστούν ζημίες 73%-74% βάσει της καθαρής παρούσας αξίας των ομολόγων που κατέχουν, ενώ τρίτη πηγή είπε ότι αυτές θα διαμορφωθούν στο 74%.

Ο ιδιωτικός τομέας συμφώνησε, χθες, οι ονομαστικές απώλειες επί των ομολόγων που κατέχει να διαμορφωθούν στο 53,5% στο πλαίσιο της απομείωσης του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Προηγουμένως η συμφωνία προέβλεπε μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 50%, που αντιστοιχούσε σε απώλειες 70% σε όρους καθαρής παρούσης αξίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα