ΕΥΑΘ: Επισπεύδεται η πώληση του 40%

«Πάγωμα» τιμολογίων φέτος προτείνει η διοίκηση
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 16:59

Επισπεύδεται η διαδικασία πώλησης του 40% της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), καθώς η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να δημοσιευθεί τον Απρίλιο ή το Μάιο, αρκετούς μήνες πριν τον αρχικό στόχο, που ήταν ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Παπαδάκης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο ίδιος τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της.

«Δεν μας πέφτει λόγος αν πρέπει ή δεν πρέπει η εταιρεία να πωληθεί, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εξυπηρετούμε την κινητικότητα που υπάρχει γύρω από τη διαδικασία [...] Νομίζω ότι ακόμη και αν η εταιρεία πωληθεί, πάλι θα ξαναγυρίσει [σε κρατικό έλεγχο], καθώς τα θέματα της διαχείρισης των υδατικών πόρων είναι σύνθετα και η πρακτική αυτή [της ιδιωτικοποίησης] δεν έχει κερδίσει δάφνες σε διεθνές επίπεδο», είπε ο κ. Παπαδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιδιώτης που θα επενδύσει στην ΕΥΑΘ θα πρέπει να αναλάβει και τις επενδύσεις σε έργα συντήρησης δικτύου/εγκαταστάσεων, όπου υπάρχουν μεγάλα προβλήματα λόγω παλαιότητας. Τα απαιτούμενα κεφάλαια μόνο για τις βελτιώσεις στον βιολογικό καθαρισμό, πρόσθεσε, ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθεί και η επεξεργασία λυματολάσπης φτάνουν στα 25-30 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ εκτιμά ότι τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας υπερέβησαν πέρυσι για πρώτη φορά το «φράγμα» των 20 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 62% σε σχέση με το 2010, ενώ αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω φέτος.

Αναφερόμενος στην τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας για την περίοδο μέχρι το 2016, ο κ. Παπαδάκης γνωστοποίησε ότι η διοίκηση θα προτείνει στον βασικό μέτοχο, το ελληνικό δημόσιο, «πάγωμα» των τιμολογίων του 2012 στα επίπεδα του 2010 και μεσοσταθμικές αυξήσεις 1% ετησίως για την περίοδο ως το 2016. Πάντως, οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στο δημόσιο.

Ανεξαρτήτως των μεσοσταθμικών αυξήσεων, πρόκειται να υπάρξει ένα «μικρό τέλος» (σ.σ. ειδικό τέλος κύκλου νερού), ύψους 0,062 ευρώ ανά κυβικό, το οποίο θα καλύπτει το κόστος ξήρανσης λυματολάσπης. Το τέλος αυτό αναμένεται να ισχύσει από το Μάιο του 2012, για το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΑΠΣ



Σχολιασμένα