Επιφυλάξεις για το σενάριο μιας παγκόσμιας ανάκαμψης διατυπώνονται στη Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων της Global Multi-Asset Group, ενώ θεωρείται πιο πιθανό να υπάρξει πτώση του πληθωρισμού.
Στην Ανασκόπηση της GMAG για το Φεβρουάριο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η δέσμευση της Fed να διατηρήσει τα μηδενικά επιτόκια έως τα τέλη του 2014 δημιουργεί ένα σκηνικό που μπορεί να οδηγήσει σε ευρείας κλίμακας λάθος οικονομικές εκτιμήσεις, είτε από τα χρηματιστήρια, είτε από τις αγορές ομολόγων, είτε από την ίδια την κεντρική τράπεζα.
Οι αποτιμήσεις παραμένουν εύλογες για τις μετοχές και γενικά μη ελκυστικές για τα ομόλογα, ενώ στις αγορές σταθερού εισοδήματος, η καλύτερη αξία με προσαρμογή ως προς τον κίνδυνο εντοπίζεται στους πιστωτικούς τίτλους.
Η ανάλυση της GMAG για την κρίση στην ευρωζώνη αναφέρει τρεις παραμέτρους που συμπράττουν: «υπάρχουν οι πιέσεις από τα δημοσιονομικά προβλήματα, η ελλιπής ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και οι φόβοι χρεοκοπίας, και η έλλειψη αναπτυξιακής ώθησης λόγω, σε μεγάλο βαθμό, της ασθενούς ανταγωνιστικότητας πολλών κρατών της περιφέρειας της ΕΕ».
«Εάν η ΕΚΤ δεν μπορέσει να προβεί στη λήψη επαρκών μέτρων χαλάρωσης που να οδηγήσουν σε σημαντική εκ νέου επιτάχυνση της κυκλοφορίας του χρήματος με την ευρύτερη έννοια, η πρόγνωση για την ευρωζώνη στο σύνολό της θα εξακολουθήσει να διαγράφεται δυσοίωνη», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Η GMAG αναφέρει πάντως ότι οι πρόδρομοι δείκτες της ομάδας της που παρακολουθεί την αγορά συναλλάγματος εξακολούθησαν να ανακάμπτουν, σημειώνοντας άνοδο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Ο δείκτης για τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή συμφωνεί με ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 2,50%-2,75%. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό θα σήμαινε ότι η ανάπτυξη βρίσκεται σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα των τάσεων. Ωστόσο, δεδομένης της πρόσφατης βελτίωσης στους δείκτες της δυναμικότητας, καθώς και της πρόσφατης απότομης μείωσης της ανεργίας, οι ανησυχίες εντοπίζονται στο ότι η αμερικανική οικονομία κινείται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης, καθώς οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη υποβαθμίστηκαν λόγω των δυσμενών συνεπειών της χρηματοοικονομικής κρίσης.
Η ευρωζώνη σημείωσε μικρή άνοδο αλλά απέχει ακόμη αρκετά από την αναπτυξιακή τάση, σημειώνει η GMAG.
Όσον αφορά στην πληθωρισμό, επισημαίνει ότι βλέπει με μεγαλύτερη βεβαιότητα την πορεία του από ό,τι την προοπτική της ανάπτυξης. «Ο δείκτης του πληθωρισμού, που υπολογίζει την πορεία του πληθωρισμού με βάση δέκα μελλοντικούς δείκτες, υποδεικνύει ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει απότομη κάμψη, κάτι που πιθανότατα θα ενθαρρύνει τις κεντρικές τράπεζες να προβούν σε περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης.»
Σε επίπεδο αγορών, ο λόγος αναβαθμίσεων προς τις υποβαθμίσεις εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλός, ενώ μόνο δύο αγορές (η Ινδονησία και η Βραζιλία) από τις 24 που παρακολουθεί η GMAG εμφανίζουν θετική κεκτημένη ταχύτητα της κερδοφορίας (δηλαδή με τιμή άνω του 1), όπως συνέβη και τον Δεκέμβριο.
Σε 13 χώρες επήλθε βελτίωση της κεκτημένης ταχύτητας σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ενώ υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ αγορών: η Πολωνία έχει τη χαμηλότερη κεκτημένη ταχύτητα, στο 0,04, που σημαίνει ότι κάθε αναβάθμιση αντιστοιχεί σε 25 υποβαθμίσεις, ενώ η Ινδονησία έχει την υψηλότερη, στο 1,08.
Αν και οι μετοχικές αγορές εμφάνισαν συνολικά έντονη άνοδο τον Δεκέμβριο, εξακολουθούν να υπάρχουν ενσωματωμένα στοιχεία στήριξης των μετοχικών αποτιμήσεων για τον επενδυτή σε τίτλους αξίας με πιο μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, ιδιαίτερα μάλιστα σε ένα φιλικό προς τις μετοχές μακροοικονομικό περιβάλλον.
Οι αγορές των κρατικών ομολόγων εξακολουθούν να φαίνονται ακριβές, προσφέροντας χαμηλές πραγματικές αποδόσεις. Συνεπώς, αναφέρει η GMAG, δεν είναι περίεργο το ότι οι μετοχές φαίνονται ελκυστικές σε επίπεδο αποτιμήσεων έναντι των ομολόγων αλλά και των πιστωτικών τίτλων.