ΕΕ: Χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη Νότια Ευρώπη

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 15:25
UPD:18:27

Την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωσή τους στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και του ανταγωνισμού με τις αναδυόμενες οικονομίες, υπογράμμισε σήμερα ο Αμαντέου Αλταφάζ.

Την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωσή τους στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και του ανταγωνισμού με τις αναδυόμενες οικονομίες, υπογράμμισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για τα προβλήματα των εν λόγω οικονομιών κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, τόνισε πως οι νέοι που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, ή την Ισπανία θα έπρεπε να αναμένουν από τις κυβερνήσεις των χωρών τους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα επικριτικά σχόλια για τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την τελευταία δεκαετία για την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης, ο κ. Αλταφάζ υποστήριξε ότι, εάν δεχθούμε ότι η στρατηγική αυτή είναι αποτυχημένη, τότε η αποτυχία είναι συλλογική και αφορά τόσο την Επιτροπή και την ΕΕ, όσο και τις εθνικές κυβερνήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους.

Όπως είπε, το 2007 και το 2008 ο τότε επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια είχε παρουσιάσει πλήθος εκθέσεων που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το οικονομικό μοντέλο που ακολουθείται σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, και υπογράμμιζαν τον κίνδυνο δημοσιονομικών και μακροοικονομικών ανισορροπιών.

«Υπήρχαν χώρες που στα χρόνια της ευημερίας έκρυβαν κάτω από το χαλί την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, γνωρίζοντας παρόλ' αυτά ότι ο κόσμος έχει αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις και την Ν. Ευρώπη

Η Κομισιόν για τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις και την Ν. Ευρώπη

Ο κ. Αλταφάζ σημείωσε ακόμη ότι η περίπτωση κάθε χώρας πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά. «Δεν υπάρχει καμία συνταγή που κάνει θαύματα...Δεν είμαστε δογματικοί. Προσβλέπουμε σε μια αγορά εργασίας με μεγαλύτερη συμμετοχή», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα