Μέρκελ: Σημαντικοί κίνδυνοι από χρεοκοπία ή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Σόιμπλε: «Δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νέα βοήθεια»
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 18:35
UPD:21:45

Σε δηλώσεις της, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ (αριστερά) από το Στράλζουντ της Βαλτικής, όπου συναντάται με τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (δεξιά), επαίνεσε τις ελληνικές προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης.

«Απρόβλεπτο» και με «σημαντικούς κινδύνους» χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ το δρόμο είτε της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είτε της χρεοκοπίας της.

Σε δηλώσεις της από το Στράλζουντ της Βαλτικής, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επαίνεσε τις ελληνικές προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης και υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει συμπαγής η Ευρωζώνη των 17 κρατών - μελών.

«Αυτό που ψήφισε η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ σημαντικό» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Μιλώντας αργότερα σε δημσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η γερμανίδα καγκελάριος έθεσε για μία ακόμη φορά την εκπλήρωση αυστηρών όρων ως προϋπόθεση προκειμένου να λάβει η χώρα μας τη βοήθεια των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τόνισε συγκεκριμένα ότι οι δόσεις της βοήθειας θα εκταμιευθούν εφόσον η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις και ανέφερε ότι αναμένει την θετική έκβαση της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση της Ελλάδας παίρνει πολύ σοβαρά τα καθήκοντά της, αλλά διευκρίνισε ότι το Eurogroup θα πρέπει και πάλι να επιβεβαιώσει ότι είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Οπως σημείωσε συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα συναντηθούν την προσεχή εβδομάδα, πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, για να εξετάσουν τα μέτρα που προβλέπονται για την Ελλάδα, έτσι ώστε το δεύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ να μπορέσει να ενεργοποιηθεί.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα προκειμένου να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του σχεδίου διάσωσης και υποσχέθηκε ευρωπαϊκά μέτρα για την επίσπευση της ανάπτυξης.

«Είμαι αισιόδοξος γιατί έχω την αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου παίρνει πολύ στα σοβαρά τις ευθύνες της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κανείς δεν πρέπει να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα ανορθωθεί γρήγορα, αλλά ούτε κανείς πρέπει να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει χωρίς την αλληλεγγύη μας και χωρίς οργανωμένη πολιτική ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απηύθυνε έκκληση προς τους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η επιτυχία του δεν είναι εγγυημένη. «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο δρόμος που έχουμε πάρει θα οδηγήσει στην επιτυχία» αναφέρει ο Σόιμπλε σε επιστολή του προς τους βουλευτές, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

«Πιθανώς να μην είναι και η τελευταία φορά που θα κληθεί η Γερμανική Βουλή να ασχοληθεί με το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα», σημειώνει. Δεν αποκλείει μάλιστα να χρειαστεί η Ελλάδα περαιτέρω βοήθεια πριν το 2020.

Ο Γερμανός υπουργόςγ εκτιμά πάντως ότι οι οποιεσδήποτε εναλλακτικές λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα έχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Τονίζει, παράλληλα, πως η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα επείγοντα μέτρα πριν από την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ενώ σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους υποστηρίζει ότι δεν θα είχε νόημα χωρίς την ευρεία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Η βοήθεια για την ανταλλαγή των ομολόγων, η οποία θα ακολουθήσει την απομείωση του χρέους, θα εγκριθεί μόνον «όταν πράγματι θα έχει διασφαλιστεί μια ευρεία συμμετοχή των μεμονωμένων ιδιωτών πιστωτών», σημειώνει.

Η επιστολή Σόιμπλε έρχεται τη στιγμή πως, όπως φαίνεται, αυξάνονται οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας που σκοπεύουν να καταψηφίσουν το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Όπως προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του εισηγητή του προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Μπάρτλε σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, o αριθμός των βουλευτών του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ αλλά και του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που θα καταψηφίσουν τη νέα συμφωνία ανέρχεται πλέον σε περίπου 12 έναντι 4 την περασμένη Τετάρτη.

Όπως παρατηρεί το Reuters, το νομοσχέδιο δεν κινδυνεύει πάντως να μην περάσει από την κάτω βουλή της Γερμανίας καθώς αναμένεται να υπερψηφιστεί από το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αλλά και το κόμμα των Πρασίνων.

Ωστόσο, το να χρειαστεί να στηριχθεί η γερμανίδα καγκελάριος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης για να περάσει το νόμο για το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για την ίδια και το κόμμα της.

Η ψηφοφορία για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα