Δημοσιεύθηκε στον δικτυακό τόπο www.greekbonds.gr η επίσημη δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων μετά τη σχετική έγκριση που δόθηκε νωρίτερα σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.
Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι οι βασικοί όροι της προσφοράς έχουν ως παρουσιάστηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι πλήρεις όροι κάθε πρόσκλησης θα διατίθενται μόνο μέσω του www.greekbonds.gr .
Το πρόγραμμα περικοπής του χρέους αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τη νέα δανειακή στήριξη της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ. Η τελική συμφωνία για το «κούρεμα» οριστικοποιήθηκε στη Σύνοδο του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, οπότε και αποφασίστηκε haircut που φτάνει στο 53,5% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα ανταλλαγούν, που υπολογίζονται σε 200 - 206 δισ. ευρώ. Διαγράφεται δηλαδή χρέος ύψους 107 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν ο υπουργός Οικονομικών, Eυ. Βενιζέλος, και το IIF, και το ύψος του χρέους, το έτος 2020, θα διαμορφωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ.
Ο κ. Βενιζέλος και το IIF εκτιμούν, πάντως, ότι η μείωση του χρέους από τη διαδικασία αυτή θα φτάσει στο ποσό των 107 δισ. ευρώ. Για το ποσό των 93 δισ. ευρώ, που απομένει, οι πιστωτές θα λάβουν:
- Νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, διάρκειας 30 ετών, η αξία των οποίων θα ανέρχεται στο 31,5% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων τίτλων ή σε 63 δισ. ευρώ.
- Διετή ομόλογα του EFSF, η αξία των οποίων θα αντιστοιχεί στο 15% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων ομολόγων ή σε 30 δισ. ευρώ.
- Τα νέα ομόλογα συνδέονται με τα δάνεια της Ελλάδας από τον EFSF, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας ενός κοινού φορέα πληρωμής, στον οποίο θα συμπεριληφθούν και οι καταβολές του κεφαλαίου και των τόκων για τα νέα ομόλογα, όπως και το δάνειο του EFSF για τις ίδιες ημερομηνίες και σε αναλογική βάση.
Τα νέα ελληνικά ομόλογα θα έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο και κλιμακούμενο επιτόκιο, που ορίζεται ως εξής:
- Για τα τρία πρώτα χρόνια, μέχρι και το 2015, το επιτόκιο θα είναι «χαμηλής εκκίνησης», 2%.
- Για τα επόμενα πέντε χρόνια, από το Μάρτιο του 2015 έως και το Μάρτιο του 2020, το επιτόκιο θα είναι 3%.
- Για τα επόμενα, διάρκειας δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 έως και το Μάρτιο του 2042, το επιτόκιο θα είναι στο 4,3%.
- Η μέση διάρκεια του επιτοκίου για τα προσεχή οκτώ έτη, μέχρι το 2020, είναι 2,63% και αυξάνεται στο 3,65%, το μέσο επιτόκιο για ολόκληρη τη διάρκεια των νέων ομολόγων.
- Οι κάτοχοι των ομολόγων θα λάβουν, επίσης, τίτλους συνδεδεμένους με το ΑΕΠ της Ελλάδας, που θα έχουν αξία ίση με την ονομαστική των νέων ομολόγων. Οι τίτλοι αυτοί θα αποδίδουν ετήσιες καταβολές, αρχής γενομένης από το 2015, ίσες με το 1% της ονομαστικής αξίας τους, στην περίπτωση που το ονομαστικό ΑΕΠ υπερβεί ένα προκαθορισμένο όριο και η χώρα εμφανίζει θετική ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους υψηλότερη σε σχέση με στόχους που έχουν τεθεί.
Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, ενώ η ζημία για τις τράπεζες σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας εκτιμάται σε 75%.
Η περίοδος αποδοχής της προσφοράς θα διαρκέσει 10 ημέρες με στόχο η ανταλλαγή για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου να ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου και αρχές Απριλίου η ίδια διαδικασία για τα ομόλογα ξένου δικαίου.
Αν η συμμετοχή στη δημόσια προσφορά υπερβεί το 90%, τότε η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων θα ολοκληρωθεί κανονικά. Στην περίπτωση που η συμμετοχή κυμανθεί από 75% ως 90% τότε το ελληνικό κράτος θα συμβουλευτεί με τους πιστωτές του επίσημου τομέα για το πώς θα προχωρήσει στην ανταλλαγή. Εφόσον, η συμμετοχή είναι μικρότερη από το 75%, η διαδικασία ανταλλαγής δεν θα προχωρήσει.
Αισιόδοξος για επιτυχή έκβαση του PSI ο Τσαρλς Νταλάρα
Αισιόδοξος για την έκβαση του PSI εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF) Τσαρλς Νταλάρα, από το Μεξικό, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών τραπεζιτών του G20.
«Είμαστε μάλλον αισιόδοξοι για το γεγονός ότι, αφού οι επενδυτές εξετάσουν με προσοχή την πρόταση, θα υπάρξει ισχυρή και εθελούσια προσχώρησή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ακόμη ότι αν στεφθεί με επιτυχία το PSI, τότε θα εξαλειφθεί το «τεράστιο σύννεφο» που αιωρείται πάνω από την ελληνική οικονομία. Αυτό, πρόσθεσε, «μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να αποκλείσει την αβεβαιότητα, να αποκαταστήσει την ροή πιστώσεων προς αυτήν και τελικά να προκαλέσει επανεκκίνηση ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Λ. Παπαδήμος: Τιτάνια η προσπάθεια της κυβέρνησης
Νωρίτερα, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι το νομοθετικό έργο που χρειάζεται για τις προαπαιτούμενες ενέργειες ώστε να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση κινείται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Παράλληλα χαρακτήρισε τιτάνιο το έργο προωθεί η κυβέρνηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που αφορούν έκδοση εγκυκλίων ή υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες θα πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι την επόμενη Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου.
Οι εκκρεμότητες αυτές, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαδήμος, αφορούν την οριστικοποίηση θεμάτων για τους όρους και τη διαδικασία του PSI, αλλά και για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων. Αφορούν επίσης ζητήματα των υπουργείων Εργασίας και Υγείας που πρέπει να είναι έτοιμα, ώστε την επομένη εβδομάδα στην Σύνοδο Κορυφής ο ίδιος και στο Εurogroup ο υπουργός Οικονομικών να τις παρουσιάσουν στους Ευρωπαίους εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό, προγραμματίζεται νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά του, στο διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για την τροπολογία περί της ΕΛΣΤΑΤ και πιο συγκεκριμένα για το μνημόνιο με τους νέους κανόνες λειτουργίας που αφορά όλες τις χώρες της Ε.Ε. Επί τάπητος τέθηκε ακόμη και μία άλλη τροπολογία που αφορά στην νομοθέτηση των όσων συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.
Ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ακόμη στα μέλη της κυβέρνησης ότι σε επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου πρόκειται να εισηγηθεί την διευθέτηση που έγινε με την γερμανική εταιρεία Siemens.
Εξαίρεση από το PSI ζητούν ξένοι μικροεπενδυτές
Εν τω μεταξύ, εξαίρεση από το επικείμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ζητεί ομάδα λόμπι που εκπροσωπεί μερίδα Ευρωπαίων ιδιωτών επενδυτών.
«Πιστεύουμε ότι είναι ιδιαιτέρως άδικο να αντιμετωπίζονται οι ιδιώτες της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο με τους θεσμικούς επενδυτές, καθώς οι ιδιώτες της ΕΕ δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και συχνά οι ζημίες τους δεν εκπίπτουν από τη φορολογία τους, όπως ισχύει για τους θεσμικούς επενδυτές», αναφέρει ο Guillame Prache, γενικός γραμματέας της Euroshareholders, ενός οργανισμού που εκπροσωπεί περίπου 30 εθνικούς ομίλους μετόχων, σε επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Η Euroshareholders σας ζητά να εξαιρέσετε τους ιδιώτες ομολογιούχους από την εξαναγκαστική συμμετοχή στο κούρεμα, ή τουλάχιστον να διασφαλίσετε ότι οι ιδιώτες επενδυτές της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να αφαιρούν τις ζημίες από τους φόρους τους», σημειώνει ο Prache.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού λόμπι μετόχων DSW, το οποίο εκπροσωπείται από την Euroshareholders, περίπου το 1% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών μικροεπενδυτών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters