Ενίσχυση του ευρωπαϊκού «τείχους προστασίας» ζητεί η G20

«Καμπανάκι» Λαγκάρντ για την παγκόσμια οικονομία
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012 07:24
UPD:10:24

Την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τείχους προστασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, πριν από την αποδέσμευση πόρων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον ίδιο σκοπό, ζήτησε από την Ε.Ε. η ομάδα των G20.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο στο Μεξικό, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεκτιμήσει το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) εντός του Μαρτίου, σημειώνοντας ότι αυτό θα αποτελέσει μια «ουσιαστική συμβολή» πριν από την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν επισήμανε ότι η G20 θέλει να δει μια ξεκάθαρη δέσμευση της ευρωζώνης. «Πρέπει να δούμε το χρώμα του χρήματος της ευρωζώνης πρώτα, και, ειλικρινά, αυτό δεν έχει συμβεί. Μέχρι να γίνει, δεν υπάρχει ζήτημα η Βρετανία ή πιθανώς οποιοσδήποτε άλλος να συμβάλει επιπλέον χρήματα μέσω του ΔΝΤ», σημείωσε.

Από την πλευρά του, το πέρας της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών της Ομάδας των 20, ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού Χοσέ Αντόνιο Μιντ είπε ότι «τα αποτελέσματα» της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης τον Μάρτιο «θα είναι ζωτικής σημασίας».

Από την Πέμπτη, οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), του μόνιμου ταμείου για την χρηματοδότηση κρατών τα οποία δεν είναι σε θέση να δανείζονται από τις χρηματαγορές.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Ολι Ρεν στη Σύνοδο της G20

Ο Ολι Ρεν στη Σύνοδο της G20

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί απόφαση σε αυτή τη σύνοδο, αφού κατά τον ίδιο η Ε.Ε. έχει στην διάθεσή της ολόκληρο τον Μάρτιο.

Όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκίντου Μάντεγκα, θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία στους κόλπους της G20 για την χρηματοδότηση μέσω ΔΝΤ τον Απρίλιο, εάν η Ευρώπη ενισχύσει το «τείχος προστασίας» και οι μεταρρυθμίσεις στο ΔΝΤ επικυρωθούν.

Η πρόταση που συζητήθηκε στη σύνοδο της G20 προβλέπει τη συγχώνευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και του ΕΜΣ ώστε να δημιουργηθεί ένα «τείχος προστασίας» 750 δισ. ευρώ (1 τρισ. δολαρίων). Αυτό θα άνοιγε την πόρτα ώστε χώρες της G20 όπως η Ιαπωνία και η Κίνα να ικανοποιήσουν το αίτημα του ΔΝΤ για νέους πόρους 500-600 δισ. δολαρίων, πέραν των 385 δισ. που διαθέτουν ήδη. Συνολικά, έτσι, το ποσό θα φθάσει τα 2 τρισ. δολάρια. Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 συναντώνται ξανά στα τέλη του Απριλίου στην Ουάσιγκτον και έκαναν σαφές ότι δεν θα άρουν την πίεση στην Ευρώπη στέλνοντάς της το μήνυμα ότι τα κεφάλαια από το ΔΝΤ είναι εγγυημένα.

Στην ανακοίνωσή τους τέλος οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 εξέφρασαν «ανησυχία» για τον «κίνδυνο» από μια ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στην Μέση Ανατολή.

Λαγκάρντ: Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει εξέλθει από την επικίνδυνη ζώνη

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν ακόμη για την παγκόσμια οικονομία, παρά τον κατευνασμό των χρηματοπιστωτικών εντάσεων στην ευρωζώνη, επισήμανε στο μεταξύ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει εξέλθει ακόμη από την επικίνδυνη ζώνη και οι χώρες της Ομάδας των 20 πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν την αντίστασή τους σε νέα σοκ που μπορεί να προέλθουν από χρηματοπιστωτικά συστήματα τα οποία παραμένουν εύθραυστα, ενός υψηλού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και μιας αύξησης των παγκοσμίων τιμών του πετρελαίου», ανέφερε η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα