Κλαδική μελέτη της ICAP για την πλαστική συσκευασία

Δευτέρα, 29 Απριλίου 2002 11:45

Στους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας συγκαταλέγεται ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος της πλαστικής συσκευασίας, σύμφωνα με την κλαδική μελέτη της Διεύθυνσης Μελετών Οικονομικού Περιβάλλοντος της ICAP. H μελέτη, προσδιορίζει το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς ανά κατηγορία προϊόντος, εξετάζει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις του κλάδου και παρέχει εκτιμήσεις για τις προοπτικές στο μέλλον.

Τα προϊόντα που εξετάζονται διακρίνονται σε εύκαμπτα ή ημι-εύκαμπτα είδη συσκευασίας (φιάλες, φιαλοειδή, σακούλες, σάκοι, φύλλα, φιλμ) και σε δύσκαμπτα είδη (ντεπόζιτα, βυτία, δεξαμενές, βαρέλια, μπιτόνια, μεγάλα δοχεία, κύπελλα, βάζα, μικρά δοχεία).

Ο αριθμός των επιχειρήσεων ποικίλει ανάλογα με τις τεχνολογικές απαιτήσεις για την παραγωγή των προϊόντων σε κάθε υποκατηγορία. Ως εκ τούτου, ο βαθμός συγκέντρωσης και ο ανταγωνισμός διαφέρει από αγορά σε αγορά. Σε γενικές γραμμές, στον κλάδο δραστηριοποιούνται λίγες μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες με τον ορθολογικό σχεδιασμό και τη συνεχή τεχνολογική ανανέωση έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν σημαντική παρουσία τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές. Δίπλα σε αυτές δραστηριοποιούνται επισης πολλές μικρού μεγέθους μονάδες, οι οποίες συνήθως εξειδικεύονται στην παραγωγή ορισμένων κατηγοριών προϊόντων.

Η κοινοτική απόφαση για την αξιοποίηση του 50% κατά βάρος των αποβλήτων συσκευασίας έως το 2005, αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Το ποσοστό ανακύκλησης στον κλάδο της πλαστικής συσκευασίας παραμένει ακόμη χαμηλό, κυρίως λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τη χώρα μας είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, η επιτυχία του οποίου εξαρτάται άμεσα από τη συνεργασία όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων παραγωγής πλαστικών ειδών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα